Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Francesc Ribera, coordinador d’Ona Mediterrània.

El 29 de desembre iniciaven les emissions, encara en proves d’Ona Mediterrània, una nova ràdio en català a Mallorca que aspira a cobrir l’espai que han deixat buit els tancaments de Som Ràdio i Ona Mallorca. El projecte, impulsat per l’Obra Cultural Balear i l’Associació Voltor, està coordinat per Francesc Ribera, qui alternarà aquesta funció amb la seva feina de músic i la seva tasca com a regidor a Berga.

El projecte d’Ona Mediterrània comença molt ambiciós. Us heu marcat com a objectiu aconseguir 750.000 euros a base de vendre accions populars a cent euros cada una. Una xifra alta pels temps que corren. Com va la campanya?

Aquesta encara no l’hem començat, però ja hi ha força gent que ens ha trucat interessant-s’hi, crec que tot i ser un objectiu complicat és factible. També cal pensar que aquesta xifra, de 750.000 euros és la màxima aspiració, la que ens permetria funcionar durant dos anys sense tenir cap altre ingrés, el que calculem que seria el temps suficient com per a consolidar el projecte.

Tot i no haver començat a vendre accions, ja heu iniciat les emissions en proves.

Sí, ho hem fet així per facilitar la campanya, que la gent ja hagi sentit a parlar de la ràdio, que es vegi que anem seriosament.

No és molt arriscat llençar un nou mitjà just ara quan en tanquen tants?

Bé, en els darrers anys han tancat dues ràdios en català a Mallorca [Som Ràdio i Ona Mallorca] i cap ho ha fet per motius econòmics sinó polítics. Ara mateix no hi ha cap ràdio que emeti en català a l’illa i a més que ho faci amb continguts propis illencs, pel que estic convençut que hi ha un espai, no sols d’audiència sinó també dins el mercat publicitari per a Ona Mediterrània. De fet, les dades econòmiques de les altres emissores i els estudis de mercat avalen que podem ser rendibles, encara que òbviament es tractarà d’un projecte molt auster.

En aquest sentit, Ona Mediterrània és una continuació d’Ona Mallorca? De la promesa de crear un mitjà autogestionat que es va fer en les assemblees contra el tancament del mitjà?

Sí i no. És evident que la idea de crear una ràdio en català a Mallorca sorgeix de la visió que el tancament d’Ona Mallorca deixava un espai comunicatiu orfe. Però no és un projecte sorgit d’aquelles assemblees. És totalment nou.

Sorprèn que una persona tan lligada a la realitat berguedana dirigeixi una ràdio a Mallorca. Hi ha alguna explicació?

És una cosa molt senzilla. Vaig veure que aquest era un projecte que calia fer i, com tantes altres vegades a la vida vaig decidir que si no el feia ningú el faria jo. Vaig fer la proposta a l’OCB i a l’Associació Voltor i els va semblar bé i així vam començar.

Un dels problemes a l’hora d’iniciar una ràdio són les freqüències. Com ho heu resolt?

Aquesta part, juntament amb la dels repetidors, que és un dels grans problemes de tot projecte de ràdio, ha estat una de les més fàcils per a nosaltres, ja que l’Associació Voltor és la propietària del repetidor d’Alfàbia, que és el que dóna servei a tota l’illa, encara que ara estigui llogat a Abertis, que és qui el gestiona. Amb això també tenim tres freqüències de ràdio per les quals emetem Catalunya Ràdio, Catalunya Música i per la tercera, que és la que emetia Ona Mallorca, vam estar emetent durant un temps, com a forma de prova, Catalunya Informació fins que hem començat a emetre Ona Mediterrània.