#yonotragoleche

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Barroera, grotesca o escandalosa però en cap cas l’etiqueta #yonotragoleche ha sorprès a les Illes Balears. Va aparèixer a twitter a finals d’any en fer-se públics els noms dels acomiadats d’IB3. Durant mesos els treballadors s’han mobilitzat per evitar la reducció de la plantilla dels informatius dirigits per càrrecs (públics) de confiança del govern i elaborats per professionals subcontractats.

Per això, dins i fora la radiotelevisió insular es parla amb més o menys claredat d’ERO il·legal i de persecució ideològica a periodistes incòmodes que no segueixen la corda del govern i (en un mitjà de comunicació públic) pregunten, expliquen i reflexionen sobre allò que no toca. Hi ha qui ho ha anomenat purga política. Però, com es fan fora professionals dels serveis informatius d’un ens públic? Doncs, tenint-los contractats per una empresa externa: Central Broadcaster Media (CBM) gestiona i, evidentment encareix, la producció de la informació a IB3. Surrealista però cert, i malauradament normalitzat a les illes.

Mirat fredament té molta tela que en 7 anys cap govern hagi plantejat seriosament instaurar unes oposicions pels professionals que han d’entrar a treballar a un servei públic. Però encara té més mèrit acumular el deute històric de prop de 40 milions d’euros quan gairebé no s’ha tingut temps de tenir història. Així doncs, a les illes si caus bé pots entrar a fer feina a IB3, i si tens una productora i bons amics al Govern, fins i tot et poden donar la concessió dels serveis d’informació públics.

Un panorama desolador que pot anar a pitjor. Hi ha qui apunta que l’actual empresa concessionària dels informatius de les illes pretén anar absorbint mitjans de comunicació autonòmics per crear finalment una nova cadena estatal. Per altra banda, el Sindicat de Periodistes de les Illes Balears manifestava fa uns dies la seva preocupació per la possible privatització del mitjà quan s’aprovi la nova Llei Audiovisual que inclou una disposició que modifica la funció de servei públic que té IB3.

Així doncs, el futur pels professionals de la comunicació que vulguin mantenir la feina a Balears passa per no fer gaire soroll. I empassar saliva, si cal.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.