Les mitges veritats tenen els dies comptats

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El compte enrere ha començat. Agradi o no, s’hi confiï molt o gens, els poders fàctics ja treballen en clau de compte enrere cap al 2014. Els moviments tectònics fa dies que es noten i, acabin com acabin, res no tornarà a ser igual. I això afecta totes les facetes de la vida, totes, però sobretot la periodística.

L’inici del compte enrere ha revifat el Quart Poder com a tal i això vol dir que moltes de les coses que passaran –i en seran moltes- no només les viurem a través dels mitjans sinó que sortiran –estan sortint- de dins dels mitjans. El govern català no té cap pudor a parlar de GAL mediàtic per referir-se a la campanya d’El Mundo titulant dia rere dia sobre suposats negocis obscurs de les famílies Pujol i Mas. I, certament, són uns quants els fets que evidencien que bona part de les informacions publicades tenen més pa que formatge. El problema és que l’entrellat de tot plegat només pot arribar a través de la justícia, però ara mateix la justícia és lenta i –nogensmenys- espanyola. Per tant, no en traurem l’entrellat ni a curt ni a mig termini.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Ara bé, el problema no és El Mundo, ni tan sols la caverna madrilenya sencera. El problema és més profund perquè quan el Quart Poder exerceix com a tal en una guerra política com l’actual, les coses es compliquen per tot arreu i de forma exponencial.

Un exemple més proper seria el del tractament de La Vanguardia del cas Unió –o cas Pallerols- en què no només s’ha desmarcat de la resta de mitjans a l’hora de valorar-ne la prioritat informativa sinó que ha estat capaç d’informar-ne sense esmentar ni un sol cop el principal dirigent del partit implicat, en Josep Antoni Duran Lleida. Un autèntic exercici d’equilibrisme lèxic digne d’estudi, una filigrana maca de veure i que no té res –absolutament res!- a veure amb el periodisme.

Són dues cares de la mateixa moneda. Dues faccions d’una mateixa guerra que, a més, en moments puntuals poden unir-se per fer front comú contra una part –el president Mas, per exemple- d’una de les dues faccions. Embolica que fa fort.

Davant d’aquest panorama, el risc de desafecció periodística és altíssim. Perquè la societat –tal com constata la xarxa i portals com aquest- vol i anhela respostes, informacions crítiques, rigoroses i independents. Tres qualitats que no es troben en cap dels dos exemples anteriors. Per això, si la professió no hi posa remei, podem entrar en una dinàmica suïcida que acabi de donar el cop de gràcia a un sector més necessari que mai però també més afeblit i precaritzat que mai.

Per tant, arribats a aquest punt caldria un compromís de transparència absoluta. És a dir, publicar i difondre qui és qui i com ha arribat fins aquí. Cal explicar bé i de forma rigorosa qui és l’amo de cada portal, de cada diari, de cada ràdio i de cada televisió. Explicar amb tots els ets i uts quants diners rep cada mitjà del seu amo i quants en rep del govern de torn, sigui o no el seu amo oficial. Així podrem començar a deduir de quin peu calça cadascú i podrem dibuixar un taulell i posar-hi peces allà on ara només sembla haver-hi una selva caòtica i disbauxada.

Perquè de la mateixa manera que el compte enrere requerirà als partits catalans que facin neteja –tant si volen, com si no-, també requerirà als mitjans de comunicació i als periodistes un exercici de transparència i honestedat. Les mitges veritats que en èpoques passades han servit tant a polítics com a mitjans de comunicació per anar fent la viu-viu, ja no porten enlloc. El temps ha començat a córrer i quan el rellotge toqui l’hora, només hi seran els qui hagin fet els deures. La resta hauran caigut pel seu propi pes o, si en el pitjor dels casos es neguen a caure agafant-se rabiosament a tot allò que trobin, hauran enfonsat el procés i el país.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.