Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Avui es presenta a Sant Sebastià l’Associació Cultural Pepe Rei dedicada exclusivament a promoure una de les branques del periodisme més abandonades pels grans mitjans: la investigació.

Aquesta entitat, presidida pel mateix Rei, s’ha posat com a objectius principals la defensa del periodisme d’investigació i denúncia social i com a primer projecte es troba l’edició, en forma de llibre, de diferents articles, obra de diversos autors que veurà la llum els propers mesos i que, per ara, no han volgut avançar-ne més detalls. També durant aquest any presentaran les bases dels Premis Pepe Rei, mitjançant els quals pretenen promoure el periodisme d’investigació i denúncia. Un certamen que podria esdevenir anual i plasmar-se, posteriorment amb l’edició d’un llibre que recollís els treballs premiats.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2019

L’associació està presidida pel mateix Rei, un periodista d’investigació basco-gallec conegut per la seva feina insubornable que el va portar a la presó fins a tres ocasions diferents, tot i que mai va ser condemnat. Autor d’onze llibres va treballar amb diferents mitjans, molts d’ells tancats per la censura. Des del diari Madrid –literalment dinamitat pel franquisme-, passant per Egin –on en va dirigir un mític Equip d’Investigació clau en la denúncia de la corrupció i la guerra bruta- fins a la creació de les revistes Ardi Beltza i Kale Gorria, la segona de les quals tindria una edició catalana amb redacció pròpia i des de la qual s’editaria una de les primeres biografies no autoritzades de Joan Carles Borbó.

Considerat un enemic públic per molts estaments de l’Estat espanyol –que van vincular-lo als parells d’informació d’ETA, però sempre sense proves- va patir un accident de tràfic el 2012 que l’ha allunyat de la seva tasca professional que ara reprendrà, parcialment, amb aquesta nova associació.

L’antic col·laborador de Mèdia.cat, David Fernàndez, en va fer aquesta aproximació-homenatge l’octubre passat, coincidint amb el desè aniversari de l’accident.

Un dels principals projectes de Mèdia.cat és l’Anuari dels Silencis Mediàtics, que treu a la llum temes silenciats pels mitjans de comunicació i que es finança gràcies al micromecenatge: això vol dir que les nostres investigacions no depenen de cap gran finançador que les pugui condicionar, sinó de petits suports de moltes persones alhora.

#AraMésQueMai, ens hi ajudes?

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2019