Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El Consell de Mallorca ha inclòs dins el procediment concursal que està liquidant el patrimoni de Ràdio Televisió de Mallorca (RTVM) l’arxiu audiovisual del mitjà de comunicació ja clausurat. Els diners aconseguits amb la subhasta d’aquest fons d’àudio i imatges ha de servir per ajudar a pagar els proveïdors de l’empresa, inclosos els plans de formació dels seus ex-treballadors, que de forma força irregular s’ha inclòs també al concurs de creditors.

Però no tothom està conforme amb aquesta decisió. Des del Sindicat de Periodistes de les Illes Balears (SPIB) s’ha endegat una campanya per tal d’aconseguir que aquest fons continuï sent d’accés públic. Des de la central argumenten que aquestes imatges van ser pagades amb diners públics i que a més inclouen també els arxius de les diferents televisions locals –nascudes de l’esforç associatiu i cooperatiu- que es van associar amb RTVM quan es va crear aquesta.

A més, recorden que aquest és un fons únic per documentar moltes facetes de la vida dels darrers anys a Mallorca, “sobretot la part forana, sovint desatesa informativament pels grans mitjans generalistes” i que no es pot acceptar la seva privatització “ni tan sols en temps de crisi”.

El SPIB ha publicat un manifest i també ha iniciat una recollida de signatures en línia que, en el moment de tancar l’edició, ja havia superat les 400 firmes. I per ara ja ha arrencat la promesa del Consell “d’optar” a la compra de l’arxiu en la subhasta.

També denuncia que, un any després de la clausura de la ràdio televisió pública, només 9 de 75 periodistes que hi treballaven han trobat feina estable. A més el Pla Social promès en el moment d’aplicar l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) no s’ha complert i els treballadors acomiadats no han cobrat per formació o desplaçament acordades.

Mentrestant l’ERO, que mai va ser acceptat pel Comitè d’Empresa, encara resta pendent de resolució judicial.