Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Si vius a Barcelona i sintonitzes la ràdio al 92.5 de la Freqüència Modulada, l’antiga banda de l’emissora de música en català IcatFM, es pot sentir un molest xiulet. Aquest xiulet l’emet l’empresa Abertis per la freqüència, encara a mans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per evitar que sigui ocupada per altres ràdios pirates, com ja va intentar-ho fer Amb2 FM. Llavors, la batalla pel manteniment de la freqüència va cridar l’atenció d’algun mitjà, un dels seus elements, no menors, era el cost de mantenir-la.

Cal tenir en compte que Icat no es va tancar. La programació continua fent-se íntegra i no s’ha produït cap acomiadament. L’únic estalvi el representaria el cost de l’emissió per la FM, però aquesta ha quedat posat en dubte quan la CCMA va demanar a Abertis, a principis de gener, que tornés a emetre per la seva freqüència.

Segons declaracions de Catalunya Ràdio, el cost d’emetre un xiulet és tan sols el 10% d’emetre la programació, però altres experts en ràdio ho posen en dubte, encara que destaquen que la decisió final depèn de la factura que passi Abertis. Des de la plataforma TV3 Teva –que s’oposa a les retallades a la CCMA- tampoc creuen que hi hagi un estalvi significatiu en la mesura: “Els comptes que ha presentat la direcció sobre els costos d’emissió són molt contradictoris i han variat molt segons l’ocasió, per això sospitem de les seves dades”, ha assegurat un portaveu de la plataforma. En tot cas, les emissions de ràdio es fan utilitzant l’espai lliure entre dos canals de televisió d’un mateix múltiplex i com, per ara, la CCMA manté i paga els dos multiplex que té concedits costaria d’entendre com pot variar tant el cost entre emetre un xiulet o una programació. “Encara que surtin amb l’argument econòmic, l’objectiu final és –asseguren des de TV3 Teva- deixar freqüències lliures per a les ràdios privades, tal i com ve reclamant la patronal del sector des de fa anys”.

Icat va deixar d’emetre per la FM el passat 1 d’octubre i des de llavors sols es pot escoltar per internet. Aquesta decisió va ser força criticada en sectors culturals, ja que es limitava l’únic canal dedicat exclusivament a la promoció de la música en català. La motivació de la direcció de la CCMA per prendre aquesta mesura va ser la del cost econòmic i va executar-se simultàniament al tancament del canal de televisió 3xl.

Actualització: Una portaveu de Catalunya Ràdio ha confirmat aquesta mateixa tarda a Mèdia.cat que la diferència de cost entre emetre la programació d’Icat i un xiulet es deu al contracte que tenen amb Abertis. El cost tècnic d’emetre una cosa o una altra, per a l’empresa de telecomunicacions, seria el mateix. Catalunya Ràdio, però, no ha pogut detallar el cost exacte d’emetre o no Icat per l’FM, ja que “la factura per emissions és global per a tots els canals de la CCMA”, i per tant no es pot saber l’estalvi concret de treure aquesta emissora de les ones.