Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Qualsevol persona que hagi sentit la compareixença de la portaveu de les Plataformes d’Afectats per les Hipoteques (PAH), Ada Colau, ahir a la comissió del Congrés espanyol que ha de decidir si accepta a tràmit la ILP presentada per aquesta entitat podrà reconèixer-hi una de les millors síntesis del drama de l’habitatge i els desnonaments a l’Estat espanyol, encara que no s’estigui d’acord amb les solucions proposades. Colau retrocedeix als temps de la bombolla immobiliària per recordar com aquesta va ser negada, i fins i tot encoratjada, per representants polítics i econòmics que avui encara no han reconegut els seus errors, repassa el drama humà que cada dia viuen centenars de milers de famílies, posa l’accent en com les conseqüències d’una mala planificació econòmica es descarreguen únicament i exclusiva sobre la part més dèbil de la societat –i també la que té menys grau de responsabilitat en el problema,- compara la no actuació dels poders públics a l’Estat espanyol amb les mesures preses a altres països europeus i desmunta alguns dels arguments apocalíptics presentats pels mateixos economistes que fa sols uns anys descartaven una crisi per que l’economia s’assentava sobre sòlides bases. És un discurs rodó, ben travat i ple d’arguments que al final planteja les seves solucions pròpies al problema, que són les que estan incloses en la Iniciativa Legislativa Popular que han signat més de 750.000 persones.

Avui, però, La Vanguardia destaca al titular que “Ada Colau anomena ‘criminal’ i ‘suposat expert’ a un representant de la banca” i encara, al subtítol es remarca que “ha qualificat la normativa sobre execucions hipotecàries d”estafa generalitzada’”. A l’interior del text, signat per EFE, en canvi les propostes de Colau s’expliquen clarament i no és fins al cinquè paràgraf que se citen les polèmiques declaracions. En cap moment l’agència de notícies fa referència a l’agra discussió entre Colau i el president de la comissió parlamentària, el popularista Santiago Lanzuela.

També El Punt Avui opta per l’anècdota espectacular a l’hora de presentar la intervenció de Colau i titula que aquesta “titlla de ‘criminal’ un representant de la banca al Congrés dels Diputats”. Els subtítols insisteixen amb la definició com a “suposat expert” dels representants de la banca i que “els ciutadans ‘assenyalaran pel carrer’ els diputats que no donin suport a la ILP”. Aquesta vegada, a més, el text de la notícia –signada per Europa Press- avala la seva titulació i es dedica només a descriure la picabaralla entre Colau i Lanzuela, obviant tota la part propositiva de la portaveu de la PAH.

Molt més polítics han estat els altres dos diaris de Barcelona, sobretot El Periódico, que aquest matí és qui presenta una crònica parlamentària més desenvolupada, on es destaca l’anunci del PP que impedirà l’admissió a tràmit de la ILP. L’Ara, tot i que s’ha limitat a destacar les parts del discurs de Colau que ha trobat més interessants, ha aconseguit, almenys, fer un resum acurat seu contingut.

Si bé la premsa de paper ha demostrat molts pocs reflexos a l’hora de tractar el tema, i avui cap portada impresa incloïa referències a la intervenció de Colau. Tampoc les edicions digitals ho han fet massa millor i, per exemple, cap diari de València o Palma, a aquestes hores, publica la notícia a la seva portada digital. Dels de Barcelona, sols El Periódico tenia aquesta com la segona notícia més important a primera hora del matí, La Vanguardia i El Punt Avui, que la tenien més relegada, l’han acabat pujant i l’Ara la manté en novena posició. Dels diaris madrilenys, El País és l’únic que l’ha inclòs en portada i en la 23a posició.

Molt més ràpida ha estat la ràdio –sobretot Catalunya Ràdio, que aquest matí entrevistava Colau i Pau Llonch, també portaveu de la PAH- i alguns mitjans digitals, com Vilaweb, qui ha inclòs la compareixença de Colau dins d’un ampli dossier dedicat a la corrupció.

Els desnonaments estan esdevenint un dels conflictes socials més sagnants ara mateix i és força probable que es mantinguin dins l’agenda política i mediàtica durant els propers dies, entre el debat al Congrés espanyol sobre l’admissió de la ILP i les manifestacions convocades a tot el país i la resta de l’Estat pel 16 de febrer per tal de donar-hi suport. Si amb el probable probable rebuig a debatre una ILP recolzada per més de 750.000 persones –una constant al Congrés espanyol- els polítics s’allunyen encara més de la ciutadania, els mitjans que optin per minimitzar o esbiaixar-ne la informació podrien, també, allunyar-se dels seus lectors.

Sobre el canvi de titular: La primera versió d’aquest article es titulava “La Vanguardia i El Punt Avui criminalitzen Ada Colau i la PAH”. Després d’un debat intern i algunes crítiques de lectors hem decidit canviar-lo per l’actual. Creiem que l’anterior no sols no reflectia bé el contingut del text -no esmenta en cap moment la paraula “criminalització”- sinó que a més peca d’un periodisme sensacionalista que sovint hem criticat a Mèdia.cat.

Disculpeu les molèsties i esperem que s’entengui que és impossible no equivocar-se.