Els 25 temes més censurats als mitjans d’EUA l’any 2012 segons Project Censored

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La idea de parlar de silencis mediàtics, eix central de l’Anuari Mèdia.cat, té denominació d’origen nord-americana i gairebé 40 anys d’història. L’any 1976 el professor de la Sonoma State University Foundation Carl Jensen va proposar un exercici d’investigació als seus alumnes: trobar notícies als mitjans de comunicació que haguessin tingut una transcendència molt petita en relació a la que mereixien realment. Des de llavors, el projecte, que inicialment havia de durar un curs, no ha deixat de realitzar-se. La iniciativa porta per nom Project Censored (Projecte Censura) i publica anualment el top 25 de les notícies més censurades als mitjans de comunicació d’Estats Units.

Mentre els 15 periodistes de l’Anuari Mèdia.cat d’enguany treballen en els reportatges que desvelaran quins han estat els temes menys tractats pels mitjans catalans (recordeu: els fem públics el 3 de maig!) us convidem a llegir els 25 temes que han passat per alt els mitjans americans durant el 2012, segons l’última publicació de Project Censored:

1.Senyals d’un estat policial emergent. EUA s’ha aprovat la llei que permet que ciutadans americans assenyalats com a terroristes puguin ser retinguts per l’exèrcit de manera indefinida. Aquest és un pas més en el control de les llibertats civils, que s’ha incrementat exponencialment des de l’aprovació de la PatriotAct, l’any 2001.

2.Oceans en perill. L’increment global de les temperatures a l’oceà ha provocat els majors moviments en les espècies dels últims dos o tres milions d’anys, segons un estudi de Climate Change and European Marine Ecosystems Research.

3.El desastre nuclear de Fukushima pitjor del que es va anunciar. Un estudi de International Journal of Health Services, relaciona 14.000 morts d’ EUA amb la fuga radioactiva al Japó.

4.L’FBI responsable de la majoria dels complots terroristes als EUA. L’FBI té uns 15.000 agents espies infiltrats en diverses comunitats per intentar descobrir possibles conspiracions contra els EUA. Molts d’ells són els incitadors d’alguns atacs terroristes, ja que aquestes informacions tenen recompenses de fins a cent mil dòlars.

5.La primera auditoria a la Reserva Federal descobreix bilions prestat als grans bancs. L’auditoria revela que es van rescatar secretament als bancs per valor de bilions entre 2007 i 2010.

6.Un nombre petit d’empreses controlen l’economia mundial. Segons un estudi de la Universitat de Zuric, una minoria de 147 companyies, la majoria bancs, controlen el 40% de l’economia mundial.

7.2012 Any internacional de les cooperatives. L’ONU ha declarat el 2012 Any internacional de les Cooperatives. Prop de mil milions de persones formen part de cooperatives i s’espera que el 2025 sigui la forma d’empresa més utilitzada en el món.

8.Crims de guerra de l’OTAN a Líbia. Tot i que l’OTAN va invocar raons humanitàries per intervenir a Líbia, les conseqüències han estat de tot menys humanitàries.

9.Esclavisme carcerari als Estats Units d’avui. Els presos als EUA poden ser obligats a treballar per 33 cèntims de dòlar a l’hora o salaris similars. Molts presos són confinats en cel•les d’aïllament fins i tot per infraccions disciplinàries menors.

10.La HR 347 pot convertir moltes formes de protesta no violenta en il•legals. El març de 2012, el president Obama va signar la Llei HR 347 que estableix com a delictes entrar o romandre en àrees definides com “restringides”. Els experts opinen que és una manera d’abusar de les lleis per arrestar manifestants legalment ja que la llei rebaixa els requisits en la persecució d’activitats criminals.

11.Els membres del Congrés dels EUA més rics malgrat la crisi. Segons un anàlisi financer de la revista Roll Call, el patrimoni col•lectiu dels membres del Congrés va augmentar en 390 milions de 2008 a 2010.

12.EUA uneix forces amb Al-Qaida a Síria. EUA, França, Gran Bretanya i altres països àrabs han armat i lliurat diners als rebels sirians.

13.“Reforma educativa”, el cavall de Troia per a la privatització. L’educació pública és l’objectiu d’una campanya ben coordinada i ben proveïda de fons per privatitzar tantes escoles com sigui possible, especialment en ciutats.

14.Qui són l’1 per cent i com es guanyen la vida?. L’un per cent posseeix el 40 de la riquesa nacional i té percep un quart de la renda nacional d’EUA.

15.Danys de la tecnologia diària. Estudis recents revelen que el telèfon mòbil i els microones provoquen seriosos riscos per a la salut.

16.La violència sexual contra les dones soldat creix i es manté en secret. Oficialment el Departament de defensa el 2010 va reconèixer 3.158 informes sobre violència sexual contra les dones soldat, però això podria ser només el 13,5% del total, situant els possibles casos de violència entorn del 19.000 a l’any.

17.Estudiants aixafats per un deute d’un bilió de dòlars. L’abril de 2012, el deute per a préstecs d’estudis va arribar al bilió de dòlars als EUA.

18.Les dones palestines presoneres són emmanillades durant el part. Les dones palestines preses en presons israelianes són tractades inhumanament i sovint se’ls nega tractament mèdic, assistència legal, i són forçades a viure en condicions miserables.

19.La Policia de Nova York col•loca drogues a gent innocent per assolir les quotes d’arrestos. Els abusos de NYDP són coneguts, però el 2011 un detectiu va testificar que veia habitualment com alguns companys col•locaven drogues a gent innocent perquè fossin arrestats.

20.Robar de l’educació pública per alimentar la indústria de presons. La redistribució sistemàtica de les prioritats educatives proveeix d’estructura oficial i permanència d’una classe baixa composta sobretot de criminals, gent de color pobra. El creixement d’escoles privades subvencionades i presons privatitzades no poden ser enteses per separat del tancament rècord d’escoles a tot el país.

21.Els conservadors ataquen US Post Office per trencar el sindicat i privatitzar els serveis postals. El servei postal dels EUA està sent objecte d’atacs constants per part dels Republicans amb l’ànim d’acabar amb els sindicat més fort del país.

22.El Banc Wachovia blanqueja diners dels càrtels de droga llatinoamericans. Entre els anys 2004 i 2007 el Wachovia va blanquejar la quantitat de 378,4 milers de milions als càrtels mexicans. Aquest no és un cas excepcional, molts bancs americans i europeus ajuden els càrtels a blanquejar els diners obtinguts del tràfic de drogues.

23.EUA encobreix massacres a l’Afganistan. Encara que en març de 2012 la masacre de 16 afganesos civils desarmats va rebre gran cobertura mediàtica, fonts independents han centrat la seva atenció en si va actuar un soldat sol com va dir van dir oficials americans, o van ser diversos soldats com afirmen testimonis afganesos i el president Karzai.

24.Els grangers d’Alabama busquen substituir els immigrants per presoners. Després de la nova llei d’immigració els grangers s’han quedat sense la seva mà d’obra bàsica, per això han proposat que siguin els presos els que “ajudin a omplir el buit per trobar mà d’obra suficient”.

25.Proves apunten que s’ha produït “dryboarding” a Guantánamo. El juny de 2006 van aparèixer tres presoners de Guantánamo morts en les seves cel•les, penjats en forques improvisades. La Naval Criminal Investigative Service (NCIS) suggereix que els presoners van ser sotmesos al dryboarding, forma d’interrogatori que inclou l’asfíxia controlada.