Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

L’anunci del Papa Benet XVI de dimitir fa ja gairebé 24 hores que marca l’actualitat informativa amb especials a tot tipus de mitjans. Encara que aquesta sigui una notícia atípica –fa més de 600 anys que no succeïa una cosa similar- i que el Cap d’Estat del Vaticà té una importància independent a la mida del seu país, és fàcil que molts lectors, oients o espectadors se sentin empatxats per un excés de cobertura del tema i per l’aparició sobtada d’experts i ‘vaticanòlegs’ amb anàlisis sovint força dissonants o fins i tot contradictoris.

Per això, potser val la pena fer un espai als fets de primeríssima importància que –amb major o menor mesura- quedaran tapats per la renúncia papal. Encara que òbviament en podrien haver més o de diferents, aquesta és la tria que hem fet des de Mèdia.cat, sense ordenar-les per importància:

1.Lamentablement la corrupció continua al centre de l’actualitat informativa. Ahir mateix va saber-se que el que va pagar l’Ajuntament de València –a través de la Fundació València Turisme Convention Bureau- a l’organització d’Iñaki Urdangarín no havien estat 1,4 milions d’euros, sinó dos milions. També ahir van fer-se públiques les “donacions” per valor de 120.000 euros de l’actual ministre espanyol de Justícia, Alberto Ruíz Gallardón quan era alcalde de Madrid i responsable de la Fundación Madrid 2016 al gendre del Rei a “canvi de res”.

2.Seguint amb la corrupció, mereixeria ser a totes les portades –i només ho és a El Periódico i El Mundo– la increïble història de blanqueig de diners, confessions, secrets i espies a la política catalana. Història que va arribar a les pàgines de la premsa de Madrid la tardor passada, ja iniciat el procés sobiranista, i més de dos anys després que la dirigent popularista catalana, Alícia Sánchez Camacho –i probablement també el PSC- se n’assabentessin. Història, per cert, que va ser ignorada durant setmanes pels diaris catalans i que, a dia d’avui, és la 25a notícia a la portada digital de La Vanguardia.

3.També relacionat amb la corrupció, caldria destacar la contundent sentència del Tribunal Suprem espanyol denunciant l’organització i funcionament del Tribunal de Comptes, amb més càrrecs a dit dels partits polítics que funcionaris de carrera.

4.I encara cuejant els cas dels “papers de Bárcenas”, es podria destacar el nerviosisme instal·lat al Partit Popular. En aquest sentit anirien les declaracions de la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, segons les quals Mariano Rajoy no va apujar-se el sou un 27% quan era cap de l’oposició –com s’ha descobert al publicar-se les seves declaracions de la renda-, sinó que se li van pagar “plusos” per l’augment de feina en un any electoral, o l’acomiadament de l’encausat per la trama Gürtel, Luís Sepúlveda com a assessor del PP, quatre dies després de fer-se públic i a pesar que nombrosos dirigents del partit havien assegurat que no tenien “forma legal” de fer-ho. També hi té relació la continuació de les manifestacions ciutadanes contra la corrupció com la que ahir hi va haver a Palma i només destacada pel Diari de Balears.

5.L’altre gran escàndol de corrupció, aquest cop, però, empresarial, només ha arribat a la portada de 20 Minutos. El pagament en negre de les hores extres als seus treballadors per part del vice-president de la CEOE i cap de la patronal madrilenya, Arturo Fernández, té especial gravetat pel fet que bona part del seu negoci es basa en la concessió de restaurants d’edificis públics, inclòs el Congrés dels Diputats espanyol.

6 i 7. Deixant ja la corrupció, però quedant-nos al Congrés, avui hi arribaran dues ILP força simbòliques i, en part, contraposades. Una demana l’aprovació de la dació en pagament per a les hipoteques i un sistema de lloguer social que eviti que la gent quedi sense casa i l’altra tracta d’esquivar la prohibició de les curses de braus a Catalunya mitjançant la seva declaració com a Bé d’Interès Cultural a nivell estatal. La primera té el suport d’un milió 400.000 signatures i la segona de les 500.000 necessàries, la majoria de les quals de fora de Catalunya. Si no hi ha sorpreses d’última hora, la primera no serà acceptada a tràmit mentre l’altra serà la segona ILP que culminarà amb èxit en 30 anys. A més, aquest matí se sabia que una altra persona amb problemes hipotecaris se suïcidava al País Basc, el segon en una setmana arreu de l’Estat espanyol.

8.Ahir El País feia públic –i avui continua desenvolupant- el pla del Departament de Salut català per privatitzar la sanitat, inclosos 18 hospitals, ambulàncies i laboratoris. Un escàndol prou gran com per que fonts del mateix departament negui que “pensa posar-lo en pràctica”, encara que tampoc expliqui els motius pels quals va encarregar l’informe, en detalli el cost o el publiqui sencer.

9 i 10. A nivell internacional –secció a la que formalment van les notícies del Papa- també han quedat relegades les manifestacions succeïdes a Egipte en motiu del segon aniversari de la revolució que va fer fora Hosni Mubarack, amb desenes de ferits i el poder dels islamistes més en qüestió que mai. I les proves nuclears realitzades amb èxit per Corea del Nord.