Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La secció sindical de CCOO a TVC denuncia que quatre mesos després del tancament del canal 3xl i la fusió del Súper 3 amb el Canal 33, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) continua pagant la totalitat del cost del segon múltiplex que té concedit a pesar que només en fa servir la meitat.

Això faria que bona part de l’estalvi aconseguit amb el tancament de l’únic canal en català especialitzat en públic jove i adolescent quedés en no res, tal i com ja va passar amb l’emissora de ràdio IcatFM. Tal com va explicar Mèdia.cat fa tres setmanes, la CCMA continua pagant Abertis per emetre un xiulet per la freqüència de l’antiga emissora de ràdio en català, que ara solament emet per internet. Llavors, una portaveu de Catalunya Ràdio va explicar a Mèdia.cat que, en funció del contracte que té la CCMA amb Abertis, el preu de l’emissió del xiulet és una desena part del que suposaria emetre una programació –el cost per la companyia de telecomunicacions és el mateix,- però aquesta mateixa font no va saber detallar les quantitats exactes ja que “forma part d’un contracte global per a tots els canals de ràdio i televisió”. Mèdia.cat ha tornat a posar-se en contacte amb la CCMA per tractar de saber el cost global d’aquestes emissions, confirmar si és cert que es paga o no el multiplex sencer i quan suposa, però en el moment de tancar l’edició no havia rebut cap resposta.

La denúncia de CCOO, però, té força sentit. El tancament de força canals de TDT ha suposat increments importants dels costos per als supervivents. Els múltiplex contenen, cada un, quatre freqüències de televisió i unes tantes altres de ràdio que s’emeten –aprofitant el seu “menor pes” entre els intersticis de les bandes audiovisuals- i es paguen íntegrament. Si un canal tanca, el cost d’aquest multiplex passa a dividir-se entre tres, amb el conseqüent increment de les despeses d’emissió per a aquestes televisions. No hi ha unes dades clares del preu d’un d’aquests repetidors. Les que s’han publicat són força divergents i és possible que cada empresa negociï el preu per la seva banda amb Abertis, que és qui, a la pràctica, posseeix el monopoli de les emissions televisives.

La retallada en oferta ja ha suposat la pèrdua de dos punts d’audiència per al conjunt dels canals de la CCMA des d’octubre, una davallada que presumiblement serà més alta en un sector estratègic per a la plena normalització del català com són els joves i adolescents.

A més, la reducció d’horaris del Canal 33 també ha suposat una disminució dels recursos per a la promoció de la cultura catalana a la televisió. Una pèrdua quantitativa que ha estat minimitzada pel fet que el Canal 33 encara manté els millors horaris en termes d’audiència i perquè s’han mantingut els programes estrella de producció pròpia, “amb el que s’han atenuat les possibles protestes del sector cultural davant aquesta retallada”, segons explica Carles Blanco, treballador del Canal 33 i delegat sindical a TVC. El tancament de 3xl i la desconnexió d’IcatFM sí van ser fortament criticades pels seus usuaris.

Unes xifres –de despesa i audiència- que, per CCOO, “confirmen les declaracions del Partit Popular avisant que la reducció de TV3 no tenia tant a a veure amb el dèficit com amb els pactes” d’aquesta formació amb CiU.

Segons la direcció de la CCMA, el dèficit de TVC el 2012 serà de 2,8 milions d’euros, menys de l’1% del seu pressupost.

La secció de CCOO també denuncia que aquesta reducció del dèficit s’ha fet quasi “exclusivament” a costa de les partides salarials i ha convocat -juntament amb la resta de sindicats- a noves aturades parcials coincidint amb els Telenotícies d’aquest cap de setmana.