Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) agrupa 650 ajuntaments d’arreu de Catalunya, el que suposa un 68% del total i on viu un 39% de la població, a més de 34 altres entitats locals, com consells comarcals o diputacions. La seva importància dins el procés cap a l’autodeterminació és inqüestionable i va ser, juntament amb l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), una de les principals entitats que va cridar a la manifestació de la Diada passada.

És per presidir aquesta entitat que l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, ha assolit un caràcter de figura política nacional i és habitual que les declaracions dels seus portaveus o les decisions de l’entitat obtinguin força ressò mediàtic.

Per això sobta que la segona Assemblea General de l’AMI, celebrada a Vilanova i la Geltrú el 15 de febrer hagi passat quasi desapercebuda.

Segons el recull de premsa que ofereix la pròpia entitat –i que només inclou premsa digital i impresa- la cobertura de l’acte va limitar-se a Nació Digital, El Singular Digital i El Punt Avui, a més d’El9esportiu amb una breu referència a la seva col·laboració amb l’acte. El diari comarcal del Penedès, El 3 de vuit, va publicar un reportatge sobre els municipis de la comarca adherits a l’AMI coincidint amb l’acte, però curiosament al text no s’hi fa cap referència, i El Periódico va informar del mapa dels ajuntaments denunciats per la Delegació del Govern espanyol a Catalunya, elaborat per l’AMI, però de nou sense fer cap referència a l’assemblea.

I no és que aquesta fos una simple reunió rutinària. Segons explica Jordi Fornas, batlle de Gallifa, entre els acords presos pels més de 200 càrrecs electes presents, hi ha l’extensió de les declaracions de “territori català lliure” a tots els municipis, en resposta a les denúncies de l’Estat als ajuntaments que ja han aprovat mocions similars. A més, el punt sisè aprovat per l’assemblea inclou la petició a totes les institucions adherides a l’AMI que se sumin a la campanya de desobediència fiscal iniciada per un grup d’empresaris i autònoms i, fins ara, seguida pels ajuntaments d’Alella i Gallifa.

La proposta inclou el pagament de tots els impostos que paguen els municipis –com l’IVA o l’IRPF dels seus empleats- a l’Agència Tributària Catalana, és el primer pas cap a una generalització de la desobediència civil –si finalment es fa efectiva- que no està prevista a la Declaració de Sobirania aprovada pel Parlament fa just un mes i suposa un bon exemple del manteniment de la pressió del municipalisme i la societat civil per tirar endavant el procés sobiranista.