Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Martín Rodríguez Sol, el Fiscal General de Catalunya expedientat per unes declaracions, ha estat acusat de “separatista” i “deslleial” a la major part de la premsa madrilenya, que ha aplaudit la seva destitució pel que anomenen “desafiament sobiranista”. L’ABC titula en portada que Rodríguez Sol “fomenta el separatisme” tot i publicar en el mateix exemplar una entrevista a l’afectat on aquest explica el contrari. El titular de l’editorial del diari –“El fiscal que parlava massa”- es descriu per si mateix. També El Mundo, La Gaceta i La Razón donen per fet que aquest va “avalar” la consulta sobiranista. Una afirmació que, com a mínim, es podria matisar llegint la font original, una entrevista a Europa Press. Només El País ha mantingut un to més neutre en les seves informacions i, a més, ha publicat un extens perfil del fiscal on recorda la seva condició de “conservador” i la seva contundent resposta a Oriol Pujol, a qui va demanar “que no s’emboliqués en la bandera” per a defensar-se de les acusacions de corrupció.

Aquesta polèmica és de fa tan sols un mes i mig, però en canvi ha passat curiosament desapercebuda a la resta de la premsa madrilenya. I això que El Mundo va arribar a titular un editorial fent referència a les paraules de Rodríguez Sol. Llavors, els mateixos diaris que avui clamen contra el fiscal per fer declaracions públiques, van destacar-ne –i aplaudir-ne- les paraules. Encara més recentment, fa sols dues setmanes, van publicar que Artur Mas “arremetia” contra la fiscalia, entre d’altres institucions estatals. Tampoc han recordat com van rebre el seu nomenament el juliol passat, que trencava “la dinàmica de les últimes dècades, en que la Fiscalia Superior de Catalunya sempre ha estat en mans de fiscals de tarannà progressista”

Aquests mitjans, en canvi, han preferit centrar-se en que Rodríguez Sol va enfrontar-se al Fiscal General de l’Estat, Eduardo Torres-Dulce, per obrir diligències contra El Mundo per la publicació d’informes apòcrifs durant les darreres eleccions autonòmiques.

A Catalunya, en canvi, la destitució de Rodríguez Sol ha estat força criticada i vista amb preocupació. Un diari com El Periódico, poc proper a les tesis sobiranistes, l’ha titllat d’“acomiadament improcedent” en la seva portada. Mentre que el director de La Vanguardia, José Antich, obertament contrari a l’autodeterminació, es confessa “perplex” per la contundent resposta de Torres-Dulce.