Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Avui comencen les mobilitzacions dels “enllaçats per la llengua” amb abraçades simbòliques als centres educatius del País Valencià. El dissabte es repetiran arreu dels Països Catalans, de Perpinyà a Elx i de Fraga a Menorca en la primera gran protesta en defensa de la llengua convocada de forma simultània i coordinada a tot l’àmbit lingüístic.

Aquests fets han coincidit amb els debats a l’Assemblea Nacional francesa sobre la Llei de refundació de l’escola –o Llei Peillon- i sobre la ratificació, o no, de la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries. Ambdues poden marcar de forma important la recuperació lingüística a la Catalunya Nord o les associacions nord-catalanes en defensa de la llengua, com l’Associació per a l’Ensenyament del Català (APLEC), estan tractant d’influir-hi.

També ha coincidit amb l’anunci de tancament, fa una setmana, de la delegació de TV3 a la Catalunya Nord –a més de les de Pirineu i Terres de l’Ebre.- Mentre les protestes per aquestes decisions no han trigat a aparèixer, amb una recollida de signatures en línia que ja ha superat els 7.000 suports i un manifest publicat per una vintena d’entitats i un centenar de personalitats nord-catalanes, les seves conseqüències –o causes, donat que el tancament encara no és efectiu- ja es poden notar en les informacions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).

Més enllà de l’espai limitat dels Telenotícies, tampoc el portal de notícies 324.cat ha informat, fins ara, de les mobilitzacions dels enllaçats, ni de les reformes legislatives a l’Estat francès i, ni tan sols, de la defensa d’aquests mitjans que està fent part de la societat civil nord-catalana. Sense capacitat de fer un buidatge de tota la programació dels mitjans de la CCMA, una simple recerca als seus webs descobreix que durant la darrera setmana només hi ha una referència a “Catalunya Nord i tres a “Perpinyà” al 324.cat; la mateixa cerca a Catalunya Ràdio no dóna cap resultat, i a TV3 hi ha tres resultats per “Catalunya Nord” i un altre per Perpinyà. No són uns resultats determinants i la contextualització dins l’actualitat informativa de la setmana supera les capacitats d’aquest article, però és significatiu que totes les entrades facin referència només al TAV, el temps i la cultura.