Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Anar més enllà dels seus articles periodístics punyents i incisius i de la seva faceta de polemista i conèixer el pensament del periodista que hi havia darrera en totes les seves dimensions. Aquest és el principal leitmotiv que ha impulsat al Grup de Periodistes Ramon Barnils, junt amb Edicions DAU, a elaborar un llibre i un documental sobre la figura del periodista Ramon Barnils, mort avui fa 12 anys.

El llibre agrupa diversos noms que han format part de la vida de Barnils, tant en l’àmbit professional com personal. A través de converses fluides, cadascú d’ells reflexiona sobre la trajectòria del periodista i alhora descobreixen al lector altres aspectes de Barnils: les seves fílies i fòbies, l’amor per la lectura, el seu pensament polític i el model de país en el que creia, entre altres qüestions.
Per la seva part, el documental, que es trobarà encartat al mateix llibre, ressegueix la seva vida amb nous testimonis, descobreix els paisatges per on es movia Barnils i recupera imatges inèdites familiars, a més d’alguns talls del seu pas per programes mítics de Catalunya Ràdio amb ‘El lloro, el moro, el mico i el senyor de Puerto Rico’ o algunes aparicions a TV3 i TVE.

Laia Altarriba, periodista i coordinadora del projecte, destaca que s’han “buscat veus molt diverses amb qui el Barnils va tenir relació, amb la intenció d’intentar aproximar-nos a aquell periodista que va participar al moviment llibertari, va voler recuperar els periodistes d’abans de la guerra, es va comprometre amb l’independentisme, va ser mestre per a joves periodistes i va practicar la professió des d’un plantejament crític”. Altarriba destaca que tant el llibre com el documental arriben a la conclusió que darrera de la imatge que pot haver quedat en el record de molta gent de “personatge polemista i frívol, trobem un Barnils que té una forta solidesa intel·lectual i que no fa les coses perquè sí, sinó que tot plegat respon a una idea molt pensada de model de professió i de país”.

El llibre i el documental, actualment en fase de producció, veuran la llum abans d’acabar l’any 2013. El projecte compta amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, el Col·legi de Periodistes, Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio, Televisió Espanyola i Cugat.cat.