Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La batalla contra el desmantellament de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) i contra l’ERO que ha acomiadat més 1.200 treballadors va passar ahir a una nova fase, qualitativament molt superior.

En un acte que va omplir de gom a gom la Sala Sanchis Guarner de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València va presentar-se en societat la plataforma Mil de 9, la plataforma de treballadors acomiadats de RTVV i el seu projecte més ambiciós Exili 9, una televisió en línia que pretén ser una alternativa a Canal 9 i una visualització del que hauria de ser una autèntica televisió pública per a tots els valencians.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Durant la seva intervenció, el periodista Julià Àlvaro, vicepresident de la plataforma, ha reconegut un “cansament de tants anys dient el que no volíem fer i ara ens cal començar a fer les coses tal i com creiem que s’han de fer”. Àlvaro també ha assumit que “aquest país no ha tingut els mitjans públics que es mereixia però que no pot renunciar a tenir-los” i ha demanat a la societat civil que pensi els mitjans de comunicació “en clau estratègica per que són fonamentals per a la democràcia”. Finalment, entre aplaudiments, s’ha definit, en paraules d’una cançó d’Obrint Pas, com “una pedra a la barricada”.

Reis Juan, presidenta de la Plataforma Mil de Nou, ha denunciat la depuració ideològica que ha suposat l’ERO a RTVV però ha destacat el fracàs de l’estratègia dels governs del PP per aïllar-los de la societat: “no donem l’abast a respondre tots els missatges de suport”. Respecte a 9 a l’Exili ha explicat que vol ser “informació sense mordaces. Ens hem llevat totes les mordaces” i més tard ha afegit que “volem ser la veu d’una ciutadania estafada per la crisi i només ho podem fer nosaltres per que no tenim por. Ja hem perdut totes les pors”.

Al llarg de tot l’acte s’ha agraït el suport rebut d’entitats socials de tot tipus a la lluita dels treballadors de RTVV, així com a la creació de la plataforma. La presentació ha estat avalada per Carles Padilla, degà de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València, Beatriz Garrote, presidenta de l’Associació de Víctimes de l’Accident de Metro 3-J i Antoni Rubio, membre de la comissió executiva de la Unió de Periodistes. També hi ha participat Montse Garcia, representant de Telemadrid en el exilio (TM-EX) i Salut Alcover, presidenta del Comitè d’Empresa de RTVV, els representants del qual han estat repetidament elogiats en els diferents parlamentaris. Entre el públic, sindicats, entitats culturals, plataformes ciutadanes, col·lectius artístics i partits han acompanyat el naixement de Mil de 9.