Avancem construint

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El periodisme s’exerceix, i en temps de crisi i d’enfonsament mediàtic, per anar bé s’autogestiona. Si volem un periodisme autodeterminat i autocentrat, català i popular, ens l’hem de fer nostre, l’hem de prendre. Per aquest motiu hem d’aprofitar l’actual conjuntura -abusiva, insolidària i excloent- per fer-nos valdre com a periodistes sense cadenes.

El brot neix més fort quan tot s’ha pansit i se sega de nou, i només els insubmisos i els desobedients saben agafar la falç quan toca. Cal perseverança i aprendre de la paciència de qui ha esperat molt, amb la convicció que el millor no es regala; es busca i es troba en la força de la nova saba, sabent que algun dia l’esforç deixarà una bona saó.

Són temps de radiografiar el naufragi, de patir la misèria i solidaritzar-se amb la por aliena. Fins que arribi el dia que, potser per força, tocarà començar i perdre-ho tot per recomençar de nou. Com han fet sempre els herois més oblidats, per pioners. Per insubmisos i desobedients. Amb l’empenta de qui a cada tomb històric ha perdut bous i esquelles i en conseqüència se sap hereu vençut. L’avantatge: no hi ha lloc per la por; s’arrisca, es busca i es troba.

Fem via? Actuem en conseqüència, analitzem avançant. Analitzem (radiografiem, patim i ens solidaritzem) avançant (començant, perdent, recomençant). I així ho fem, des del Grup de Periodistes Ramon Barnils, tot organitzant-nos i emprenent reptes. A cada ventallot una nova idea, i així creem sense aturar-nos: en aquest any 2013 de naufragi mediàtic, misèria periodística i por professional, el Grup Barnils arrisca, busca i troba. Heus ací:

– Fa una proposta per posar llum a la realitat silenciada del nostre país i rep més de 9.800 euros en donacions per fer-ho possible. Properament es publicaran 15 reportatges en profunditat sobre temes enterrats pels grans mitjans i quatre reportatges audiovisuals.

– Impulsa un llibre i un documental sobre la figura de Ramon Barnils. Per promocionar un dels nostres herois oblidats, insubmís i desobedient, en un temps de pèrdua d’esperança.

– Presenta un nou espai, Mèdia.cat Continguts, per fomentar la producció de peces periodístiques amb els Països Catalans com a marc de referència.

– Consolida Mèdia.cat, l’Observatori Crític dels Mitjans, com la plataforma de referència on examinar la professió periodística; desmuntar rumors, estereotips i falsedats difoses pels mitjans; destapar-ne les vergonyes; visibilitzar realitats silenciades, i esperonar els periodistes a exercir amb rigor i honestedat. Amb anàlisis, informes, estadístiques i opinions de periodistes que viuen i pateixen el dia a dia de la professió.

– Tira endavant una col·lecció de llibres, Col·lecció Periodistes, juntament amb Edicions Saldonar per aprofundir i incidir en temes d’actualitat tractats superficialment pels mitjans. El primer volum, que sortirà a la venda d’aquí a pocs dies, es dirà Et presento el jutge Garzón i posarà sobre paper la trajectòria real de Baltasar Garzón.

En definitiva, una mar de projectes, i els que vindran o s’estan coent, en paral·lel a la defensa del periodisme de qualitat i a la denúncia dels atacs que fereixen la dignitat de la professió periodística i dels seus treballadors. Per mostrar com amb perseverança, valentia i convicció; organitzant-se, emprenent i arriscant, és possible segar cadenes, alçar-se i exercir amb llibertat. No esperem falsos miracles, assumim reptes i avancem construint. Som-hi!

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.