Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Avui es realitza la primera de les sis jornades de vaga que han convocat la plantilla de El Periódico, l’Sport i altres empreses del Grupo Z que, segons fonts sindicals, ha comptat amb un seguiment del 90%. Així, el personal de redacció i gestió se suma al de la rotativa del diari, que la setmana passada ja va realitzar quatre dies d’aturada –acompanyada d’una vaga de signatures dels redactors- i aquesta setmana té previst fer-ne cinc. Des del Comitè d’Empres es denuncia que si el diari ha aconseguit arribar als quioscos -en versió reduïda i amb menys exemplars- ha estat per que s’ha encarregat la seva impressió a altres empreses, una decisió que consideren”il·legal”. La vaga general s’estendrà fins el proper 27 de març, amb excepció del dia 23.

El conflicte va esclatar per la pretensió de l’empresa de tancar la seva planta d’impressió, que considera “inviable”, i acomiadar 102 persones. A partir de llavors El Periódico i l’Sport passarien a contractar els serveis d’impressió a una empresa externa.

Segons informa Comunicació 21, la direcció del Grupo Z s’ha negat a acceptar cap de les propostes del Comitè d’Empresa per estalviar fins a un milió d’euros mitjançant un ERO parcial i baixes incentivades. L’empresa per la seva banda argüeix que necessita retallar quatre milions. Fa just un any els treballadors de El Periódico van acceptar una retallada salarial del 8% i altres beneficis laborals a canvi d’evitar acomiadaments.

Aquesta és, a més, una de les primeres vegades que una redacció d’un gran mitjà convoca una vaga en solidaritat amb la plantilla de la rotativa que l’imprimeix.  Els passats mesos de juny i juliol la rotativa del Grup Godó va viure un dur conflicte laboral amb força jornades de vaga sense que es produís cap moviment de solidaritat rellevant a la resta d’empreses del grup.

Com acostuma a passar en els conflictes laborals en mitjans de comunicació, aquest a penes ha tingut ressò mediàtic més enllà de mitjans alternatius o especialitzats. En aquest cas, el Comitè Professional de El Periódico va demanar a la direcció poder informar els lectors de la situació, però la seva petició va quedar sense resposta.

Un Comentari