Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Homes, d’entre 40 i 60 anys, llicenciats i nascut a una ciutat, probablement Barcelona, amb una feina estable i amb ingressos força superiors a la mitjana. Escriu a un diari i participa a una tertúlia radiofònica o televisiva. Com a mínim un d’aquests mitjans és del Grup Godó. Aquest és l’opinador tipus que domina les tertúlies radiofòniques i televisives i els espais d’opinió de la premsa –impresa i digital- a Catalunya.

Un nou informe de Mèdia.cat elaborat per la periodista Laia Altarriba, radiografia qui són i com són els encarregats d’omplir els espais d’opinió als mitjans de més audiència a Catalunya. Per a fer-ho possible s’ha fet un buidatge de fins a 500 persones que van col·laborar amb alguns dels principals mitjans, siguin ràdios, televisions o diaris durant el mes de juny de 2012. Després, tenint en compte la seva presència en diversos mitjans, l’audiència dels mateixos i la diversitat de formats, Altarriba ha elaborat un rànquing segons influència l’espectre mediàtic català i quins són els mitjans i grups de comunicació que més poder tenen en aquest àmbit.

L’informe també inclou un perfil col·lectiu dels 50 opinadors amb més puntuació i una breu biografia personalitzada del “Top 10”, així com un resum dels seus posicionaments en els temes d’actualitat política que van tractar-se el període analitzat.

José Antich, Pilar Rahola, Màrius Carol, Francesc-Marc Álvaro, Enric Hernández, Vicent Sanchis, Lluis Foix, Albert Sáez, Antoni Puigverd i Rafel Nadal són, per aquest ordre, les persones que més impacte tenen en tertúlies i espais d’opinió.

El resultat és un perfil clarament homogeni, on predominen els homes, llicenciats i amb una posició econòmica benestant. Segons les conclusions de l’informe “tot plegat comporta que les seves preocupacions i expectatives siguin força diferents que les de la majoria de la societat i que, per tant, analitzin el món des d’una posició que no és compartida per bona part de la població”.

Sobre les actuals polítiques econòmiques de retallades i austeritat la immensa majoria (el 90%) creuen que són inevitables, que no hi ha alternatives i tots deu coincideixen la necessitat del rescat bancari de la UE. Només n’hi ha un que creu que es podrien implementar altres polítiques econòmiques. Només han quatre han opinat sobre les responsabilitats del sector bancari en la crisi, si bé tots ells estan d’acord en que hauria de pagar d’alguna manera.

Una mica més diverses són les opinions sobre el procés sobiranista, amb dues persones clarament favorables a la independència i dues més a mantenir la unió dins l’Estat espanyol, mentre que la gran majoria manté una posició a mig camí, a favor de més autonomia i un pacte fiscal. Dels cinc que s’han posicionat sobre el tema, tots consideren que són injustes les sentències judicials i decisions polítiques que afecten el català.

Descarrega l’informe sencerInforme_Mediacat_Opinadors