Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ahir va iniciar-se a Tunísia l’onzena edició del Fòrum Social Mundial (FSM) sense que la majoria de mitjans de comunicació li hagin fet massa cas, a diferència del que passava fa uns anys, quan tots els que podien hi enviaven corresponsal.

Aquesta manca de cobertura arriba, paradoxalment, amb un FSM molt més proper –i per tant barat de cobrir- i en un moment en que es repeteixen les anàlisis i declaracions sobre la necessitat d’internacionalitzar el procés català d’autodeterminació. Aquesta és la voluntat, per exemple, de la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR), que redoblarà la seva presència a l’actual edició del FSM per “aprofitar l’avinentesa, per explicar al món quina és l’aportació catalana a la construcció d’una altra realitat social”. Una de les entitats de la FOCIR, el Ciemen, hi ha organitzat una taula rodona sobre “sobre l’encaix polític dels països catalans al món i a Europa”.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Un manifestant amb una estelada als carrers de Tunísia

A més del Ciemen, la presència de la societat civil catalana a Tunísia serà àmplia i, a més, ja ha obtingut els primers resultats. El Fòrum Mediterrani contra el Deute, celebrat el 23 i 24 de març com a activitat prèvia al FSM i que va reunir formacions d’esquerra de tota la conca mediterrània va incloure el dret d’autodeterminació dels pobles com a eix d’acció. Al Fòrum hi van participar formacions com el Front d’Esquerres francès, el Bloc d’Esquerres portuguès, Esquerra Unida de l’Estat espanyol i Sortu del País Basc, a més de coalicions o partits dels països àrabs, Grècia o Turquia. Els Països Catalans van ser representats per la CUP.

La notícia va ser àmpliament ressenyada per Gara i Público –encara que aquest segon diari no esmenta el tema de l’autodeterminació- però no per cap mitjà català, exceptuant la traducció al català de l’article de Gara a Racó Català.