Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La reunió “secreta” –així l’anomena la premsa de Madrid- ahir entre els presidents catalá, Artur Mas, i espanyol, Mariano Rajoy, ha tingut com a resultat uns titulars unànimes que asseguren que no hi ha diàleg possible. Les úniques excepcions són –això sí, des de posicions antagòniques- La Vanguardia i La Gaceta.

El diari barceloní assegura que la trobada d’ahir –un dinar que no s’especifica que fos secret- implica “l’inici del diàleg”. Molt més pamfletari, la capçalera madrilenya titula que “alguna cosa tramen… i no ens diuen el que”, deixant entendre que sí hi ha un diàleg però no se sap en quins termes, encara que deixa caure que podrien ser les investigacions judicials “als Pujol”, encara que, per ara, només n’hi ha un d’imputat.

En canvi la resta de mitjans coincideix en l’absoluta manca de diàleg, ja que ni Rajoy ni Mas astarien disposats a fer marxa enrere en els seus posicionaments sobre la consulta d’autodeterminació. En aquest sentit, els diaris més posicionats des de Barcelona són El Punt Avui –que defineix com “pedaços” el resultat de la conversa- i l’Ara, que avisa del “No rotund” de Rajoy. Visió que coincideix amb la premsa de dretes de Madrid, que lloa la “inflexibilitat” de Rajoy; exceptuant, parcialment El Mundo, que indueix a pensar que el president espanyol és massa tou al titular que “Rajoy reforça Mas” i que la reunió s’ha fet “a pesar del nomenament recent del Consell de Transició Nacional”.

En un punt intermig es troben El Periódico i El País, que han optat per uns titulars més descriptius, posant l’accent en les dificultats de Mas i en la situació econòmica. El diari del Grup Prisa fins i tot relega el tema de la consulta de tots els elements de titulació, mentre que el del Grup Zeta assegura que el tema “enfronta els dos governs”, sense prendre partit.

Un enfrontament, per cert, que La Vanguardia redueix a una simple “discrepància”.