Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Foto: Nel·lo Garcés / Nonada

Abans d’ahir s’arribava a un acord entre la Conselleria d’Educació i quatre sindicats del sector per tancar un dels conflictes laborals més greus que actualment hi ha al País Valencià, el dels interins de l’ensenyament públic, que afecta un col·lectiu d’unes 13.000 persones. Aquest acord, però, no ha estat unànime i ha estat rebutjat per la Coordinadora del Professorat Interí (CPI), la principal representant dels afectats i la convocant de les diferents protestes i mobilitzacions, a pesar que no tingui reconeixement en la Taula Sectorial en no ser un sindicat constituït.

Per això sobta la presa de posició de Levante, que ha optat per justificar el pacte en la peça informativa, anant més enllà d’explicar el conflicte obert i donar veu a totes les parts. La peça principal que ahir anunciava la signatura del nou sistema de baremació es titulava “Educació aconsegueix el suport de la majoria sindical després de limitar la rebaremació a 5.000 interins”, una frase que amaga que el sindicat  majoritari –el Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV)- no ha signat i que tampoc ho ha fet la CPI. De fet, al text es vol remarcar aquesta majoria en recordar que les quatre centrals signants “representen el 58% dels docents”, una xifra que barreja funcionaris i interins i que, per tant, no té per que ser representativa del sector afectat.

L’article insisteix en “vendre” les bondats de l’acord i comença explicant que “La Generalitat va convertir-se ahir en la primera Administració en pactar a Espanya amb la majoria sindical un acord per a ordenar les borses d’interins docents”. Un acord que, més endavant, “ha arrancat unes altres concessions”, presentant-lo així com una victòria sindical i no com una renúncia, tal i com al·leguen els seus opositors, tot i que després ha d’admetre que “cap dels quatre signants va mostrar-se satisfet”. Les raons de l’STEPV per negar-se a signar es resumeixen a una sola frase mentre les “reivindicacions sindicals introduïdes a l’acord” ocupen tres paràgrafs. En cap moment es recull la versió de la CPI. Més equilibrat –encara que més breu- resulta el primer teletip d’Europa Press explicant l’acord publicat pel mateix diari la vigília en l’edició digital.

També llavors el web de Levante havia publicat una altra peça d’EP on es recollia tot l’argumentari dels opositors a l’acord i on s’anunciava un nou calendari de mobilitzacions. Unes raons i protestes que tampoc s’esmenten en un article que considera tancat el conflicte.

L’altre punt de la cobertura on Levante pren més partit és en la descripció de l’escridassada que les delegacions de CCOO i UGT van patir per part dels interins concentrats davant la Conselleria durant la negociació de l’acord. Europa Press va definir els fets com “assetjament verbal a causa de la tensió del moment” i va explicar que “no s’havien produït incident de gravetat”. De fet la policia no va considerar efectuar cap identificació.

L’endemà, però, l’article del diari descriu els fets com un “assetjament” i avui mateix es publica una nova versió dels fets –basada únicament en un comunicat de la Federació d’Ensenyament de CCOO i en l’única peça de seguiment del conflicte- en que aquests passen a ser “assetjament, insults i agressió” i on “s’exigeix” a l’STEPV i la CPI que “condemnin” els fets de “manera immediata i pública”. La versió d’aquests no se cita en cap moment.

A més d’aquesta cobertura informativa, l’únic article d’opinió que tracta el conflicte publicat aquests dies fa referència a la “la fantasmagòrica irritació dels docents interins, que clamen contra uns acomiadaments que no existeixen”.