Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

L’informe previ elaborat a petició del Ministeri espanyol de Justícia sobre la reforma de la Llei d’Enjudiciament Criminal (Lecrim) inclou repercussions penals per als periodistes que revelin dades d’un procés judicial que es trobi sota secret de sumari i, fins i tot, permetria al jutge decretar “el cessament de la difusió”, o sigui el segrest de la publicació, quan valori que hi ha un risc per a l’aclariment dels fets. L’esborrany encarregat pel ministre Alberto Ruiz Gallardón pretén que el jutge pugui actuar per protegir les dades incloses en el secret de sumari o el seu deure del que descriu com “sigil i reserva”. Aquesta proposta també inclou la regulació de la presència dels mitjans en un judici o la informació del procés.

Amb aquestes mesures es vol, segons l’argument oficial, evitar els “judicis paral·lels” que comprometen “greument” el dret a un procés just, el que s’avaluaria cas per cas. Per primera vegada es preveuen mesures, no sols cap als filtradors, sinó també cap als mitjans de comunicació i els periodistes.

Aquesta mesura ja ha estat durament criticada per diferents associacions de professionals de la comunicació. La Unió de Periodistes Valencians ha emès un comunicat on assegura que “hi ha diversos articles de l’informe que imposen límits inacceptables per als periodistes als drets d’informació i llibertat d’expressió”. Per la seva banda, la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE) també s’ha oposat a aquestes mesures i ha encarregat a l’Associació de Premsa de Madrid (APM) l’elaboració d’un informe defensant els interessos dels periodistes per tal de presentar-lo al ministeri. L’APM assegura que Ruiz Gallardón va assegurar-los que el document de la comissió d’experts no és encara un projecte del Govern i que és un text obert al debat amb els col·lectius afectats.

Aquesta proposta arriba precisament quan hi ha més causes obertes per corrupció, fins a 141 amb polítics en actiu només al País Valencià.

Paradoxalment, la notícia ha passat força desapercebuda i sols Levante li ha donat certa rellevància amb un article i un editorial on denuncia el “tancament amb forrellat” a la llibertat de premsa. Alguns altres, com Las Provincias o El Punt Avui van fer-se ressò del comunicat de la Unió de Periodistes.