Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Un fotògraf agredit a Madrid el juny passat

Segons publica avui l’ABC, la policia espanyola estaria investigant la “infiltració de radicals entre els fotògrafs i càmeres que cobreixen les protestes”. L’article en principi fa referència només a Madrid i en cap moment cita cap font reconeixible, sinó anònims “investigadors” i “fotògrafs de mitjans rellevants” assegura que aquests utilitzarien “falses credencials de periodistes” i que fins i tot “haurien falsificat les armilles homologades per la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE)” per tal de situar-se entre els informadors gràfics per tal “d’enfrontar-se als agents, als que han arribat en ocasions a colpejar”.

El text, però, incorre en diverses contradiccions, ja que en algunes ocasions es reconeix que aquests fotògrafs que adjectiva com “pirates”, en realitat sí estarien cobrint els esdeveniments per mitjans digitals i blogs. O quan les “agressions” a policies es converteixen en “escalfar als demés i fins i tot enganxar adhesius a les furgonetes policials”.

No queda clar en que consisteix una identificació de periodista que sigui “paper pur” -seguint la definició del text., ja que no està regulat i cada mitjà o entitat pot editar-ne de pròpies. I l’única entitat citada, la FAPE, ha assegurat a Mèdia.cat no tenir cap constància de l’article ni tampoc cap denúncia o avís de possible falsificació de les seves armilles. Un fet, ha explicat una portaveu, que “no és tan fàcil, ja que cada una té un número associat i avalat pel Ministeri de l’Interior”.

L’article, a més, topa amb una altra dificultat per justificar una preocupació tan gran de la policia per possibles esvalotadors. La falta d’incidents violents remarcables en els darrers mesos a la capital espanyola, i molt menys a la “italiana i a la grega” com es destaca entre cometes sense que quedi clar a qui s’atribueix la cita. De fet, el text només en cita dos: l’acció d’envoltar el Congrés el 25 de setembre i la manifestació contra les retallades del 23 de febrer. Els altres actes en que l’article assegura que “van acabar amb enfrontaments amb la policia” són els escarnis als domicilis de la vice-presidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i del president del Congrés, Jesús Posada, però tots dos van transcórrer pacíficament.

Curiosament, en aquesta darrera acció diversos fotògrafs van discutir amb agents de policia que pretenien identificar un company per haver fet una fotografia a una de les furgonetes d’antiavalots amb un adhesiu contra els desnonaments. Una versió totalment contrària a la de l’ABC, encara que aquesta no faci referència a cap concentració en concret.

El reportatge tampoc fa cap referència a les múltiples ocasions e que informadors gràfics han rebut cops i agressions per part de la policia, fins i tot anant degudament identificats i treballant en “mitjans rellevants” o els nombrosos vídeos de les càrregues del 25 de setembre on es pot veure a agents antiavalots impedint als informadors gràfics realitzar la seva feina. Va ser precisament després de la publicació d’aquelles imatges quan va sortir una proposta del Ministeri de l’Interior per tal de prohibir prendre imatges de policies mentre treballessin, que finalment ha quedat en no res.