Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La polèmica per l’ús a La Razón d’un cartell del grup d’extrema dreta Alianza Nacional per tal d’il·lustrar una notícia sobre les noves mesures del Ministeri espanyol d’Educació i Cultura per tal d’imposar el castellà a les aules catalanes tenia un precedent. L’11 d’abril, en ple allau de reaccions a la darrera interlocutòria del TSJC sobre l’ús del castellà a l’ensenyament, el diari del Grup Planeta va publicar en portada que “Mas desafia la justícia i no executarà l’acte del TSJC que obliga a donar classes en castellà si un alumne ho demana”. La imatge que acompanyava el titular, en petit, era la d’un nen amb cara d’espantat amb una estelada tapant-li la boca. Un fotomuntatge difícil de justificar periodísticament, tant pel seu escàs valor informatiu com per la seva forta càrrega ideològica.

L’endemà, el diari utilitzava la mateixa imatge per acompanyar un altre article sobre les mesures que preveu la futura Llei Orgànica de Qualitat en l’Educació (Lomce en l’acrònim en castellà) però aquest cop se’n podia veure la composició original: un cartell de la formació d’extrema dreta Alianza Nacional, de la que a penes se’n tapa parcialment el nom amb un dit.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Dissabte passat, el periodista Antonio Maestre denunciava l’origen de la imatge en una piulada que ha estat àmpliament difosa i recollida a diferents mitjans de comunicació.

Durant la tertúlia de RAC1 d’avui Pilar Rahola ha demanat “explicacions oficials” al director del diari, Paco Marhuenda, per l’ús d’un disseny creat pel partit “on milita l’assassí de Guillem Agulló”. Marhuenda ha abandonat el programa després de dir que “ja n’hi ha prou de fer merda del meu diari”. Ja sense Marhuenda alguns tertulians han elucubrat sobre la possibilitat que el director del diari no pugui controlar tots els elements que hi apareixen publicats. El fet que la imatge figurés en portada impossibilitat totalment aquesta tesi.

Alianza Nacional és un dels partits més propers al nazisme dins el que és l’espai polític de l’extrema dreta espanyolista. Ha arribat a realitzar un homenatge al líder nazi Rudolf Hess.