Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

L’Anuari Mèdia.cat 2013 s’inicia amb un rànquing de les 40 empreses dels Països Catalans amb més beneficis i amb el detall de es que van aprofitar la darrera reforma laboral per escometre acomiadaments col·lectius. Més de 10.000 milions d’euros el 2010 –últim any del qual hi ha les dades,- en plena crisi, per a unes companyies encapçalades per Gas Natural, Endesa, Caixabank, Habitat i Abertis, totes elles entre les que han aprovat ERO durant el 2012.

Aquest va ser el tema més silenciat pels mitjans durant el 2012, a pesar de l’auge de les seccions d’economia i de l’àmplia cobertura dels temes relacionats amb la crisi, segons el criteri de la junta del Grup de Periodistes Ramon Barnils.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Els beneficis empresarials també són presents en el segons tema considerat més silenciat, però en aquest cas d’una sola empresa: des de que va contractar l’ex-assesor d’Artur Mas, David Madí, l’auditora Deloitte va incrementar substancialment els seus contractes amb la Generalitat de Catalunya fins arribar als 41 milions d’euros, el triple del que va aconseguir durant els governs del tripartit.

Els onze morts als onze morts sota custòdia policial en comissaries o detencions, la pitjor xifra de l’última dècada als Països Catalans, figura com a tercera història més silenciada. La trajectòria política i empresarial dels nou ministres de Franco que han sobreviscut a Manuel Fraga, vuit dels quals van participar en governs que van avalar sentències de mort, és la quarta.

La resta dels 15 temes recollits a l’Anuari inclouen la relació entre el model econòmic del Port de València amb el fet que sigui, segons una agència de l’ONU, la principal porta d’entrada de cocaïna a Europa; els 32 milions d’euros en subvencions que han rebut les patronals de Catalunya; els negocis d’empreses catalanes a dictadures àrabs; les altes retribucions dels directius –alguns d’ells ex-polítics, com Narcís Serra- de Catalunya Caixa, intervinguda pel FROB; els dotze milions d’euros gastats per a una seu de Televisió de Mallorca que mai va estrenar-se; les subvencions a empreses en forma “d’ajut el desenvolupament” al mateix temps que aquestes partides desapareixen; el creixement de les denúncies per homofòbia; El País Valencià a la cua estatal en tots els indicadors socials; el fet que, contra la llegenda urbana en sentit contrari, la pressió fiscal a Catalunya és una de les més baixes de la Unió Europea; els desallotjaments d’assentaments urbans en solars i naus industrials a Barcelona, i les xarxes d’ajut mutu creades al barri barceloní de Ciutat Meridiana, un dels més castigats per la crisi.

A més de pode llegir els 15 reortatges al web, aquests són descarregables en PDF o per a llibre electrònic i quatre d’aquests s’acompanyen amb una breu peça audiovisual.