L’ACN, una estructura d’estat tocada de mort

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

És dijous, 2 de maig. Se succeeixen les corredisses a l’Agència Catalana de Notícies (ACN), l’única agència de notícies amb seu i enfocament periodístic a Catalunya. Nascuda el 1999 a Girona, és una de les primeres agències multimèdia d’Europa. I de titularitat pública, amb la Generalitat de Catalunya com a principal accionista des del 2007.

Les corredisses són habituals des de fa setmanes, d’ençà que la direcció va anunciar la decisió de buidar la plantilla de Barcelona, com ja ha anat fent en els darrers dos anys amb la de la resta del país. És el cas de les Illes Balears i tantes comarques principatines. Ara però, l’atac va contra la plantilla de la seu central, la de Barcelona, la més nombrosa i la que distribueix l’activitat de l’ACN en quatre seccions: Cultura, Política, Societat i Economia, a més de Taula i Taula Món.

D’ERO a acomiadaments sense negociació

Aquest cop la corredissa no és l’habitual. Una reunió entre la direcció de l’ACN i els representants dels treballadors s’acaba en sec. Desapareix la màscara de l’entesa i l’actitud conciliadora dels darrers dies. S’esvaeix l’esperança en el suposat compromís de negociació per part de la direcció que havia portat el comitè d’empresa de CCOO a empènyer els treballadors a desconvocar no una, ni dues, sinó tres jornades de vaga i una vaga de formats que havien estat votades i aprovades per la majoria dels treballadors. El tarannà dòcil i el comportament amansit no han funcionat. Havien funcionat? Funcionaran mai?

Tot a una única carta. Fe cega en l’acord fruit de la mediació del Tribunal Laboral de Catalunya a través del qual l’empresa accedia a obrir un període de 15 dies de negociacions abans de presentar l’ERO per tal que el comitè d’empresa presentés les propostes alternatives que havia estudiat i que evitarien els acomiadaments, quadrant números. No n’han fet cas.

El 15% de la plantilla perdrà la feina en una setmana

Un nou engany, un altre parany. Nou treballadors -el límit, ja que amb 10 s’hauria de presentar ERO- es quedaran al carrer la setmana que ve. Sense possibilitats de protestar ni de negociar engrunes, amb els tribunals com a propera parada. Sense haver pogut fer les vagues que s’havien votat, però havent deixat clar el sentir de la totalitat de la plantilla el 8 d’abril, quan per primer cop a la història de l’ACN no es va publicar cap teletip i cap redactor va acudir al seu lloc de treball. Un gest de dignitat que de ben segur va sorprendre els actuals gestors de l’ACN i del qual molts ens sentim orgullosos.

Un clam inequívoc que estaria seguit per una moció que es va aprovar al Parlament l’11 d’abril en defensa del manteniment del model nacional i territorial de l’ACN i per demanar al Govern que negociés amb els treballadors solucions que no afectessin la plantilla. Han estat molts els polítics que s’han significat ni que fos enganxant-se només l’adhesiu de #totssomACN.

Però el resultat ja el coneixem. Nou acomiadaments objectius -un 15% de la plantilla actual- que se sumaran a les cinc persones amb contracte temporal que presumiblement també acabaran al carrer. En nom d’una retallada de 600.000 euros que no és nova: l’aportació pública a l’ACN s’ha anat reduint des de fa tres anys. Un estalvi que ja fa temps que dura: hi ha hagut 25 acomiadaments des del 2011 amb una reducció de 78 a 67 treballadors del 2012 al 2013, el 27% de la plantilla des de finals del 2010.

Un treballador, el de l’ACN, que és el més sofert i rendible de tots. No només una sola persona -fent teletreball i rondant amb vehicle propi- cobreix quatre formats (text, foto, àudio i vídeo) sinó que porta quatre anys amb el sou congelat, sense conveni col·lectiu i amb les pagues extraordinàries retallades tot i no ser funcionari. De mitjana, un treballador de l’ACN ha regalat 3.412 euros del seu sou en els últims tres anys, és a dir el 14% del seu salari brut en un any.

Una estructura d’estat bàsica ideada per Ramon Barnils

Un ritme difícil de suportar si es vol mantenir l’activitat que una agència de notícies que cobreix tot el territori i els principals temes d’actualitat local, comarcal, nacional, estatal i internacional els 365 dies a l’any necessitaria. Amb aquesta estocada final l’ACN queda tocada de mort i els catalans orfes d’una estructura informativa que és cabdal en qualsevol país que es vulgui democràtic i amb capacitat de decisió pròpia. Sense un agència catalana de notícies de nivell estarem contribuint que els nostres mitjans comprin la informació a les agències de notícies hispanocèntriques. Heus ací fins a quin punt una agència és una estructura d’estat.

Així ho defensava Ramon Barnils, referent del grup de periodistes que ha parit el portal Mèdia.cat. El 7 de juliol de 1986 Ramon Barnils va publicar a El Temps un article titulat “Més que TV3” on defensava la necessitat d’una agència catalana de notícies potent. De fet, l’ACN va afirmar el dia de la mort de Barnils que el mestre de periodistes havia estat el seu “progenitor intel·lectual i emocional”.

Al text, Barnils anhelava que la Generalitat disposés d’”una agència de notícies prou decent” que proporcionés informació “Catalunya endins i Catalunya enfora”. I apuntava que a Madrid “saben molt bé que si TV3 els fa tant mal com a nosaltres bé, una agència de notícies és pitjor: és molt més barata, és molt més legal, i és molt més influent”. “Influeix tots els diaris, totes les ràdios i tots els informatius de televisió”, deia. I es preguntava: “¿Com podia, doncs, un català dir que volia catalanitzar Espanya, si amb l’altra mà catalanitzava Catalunya, a més d’internacionalitzar-la, que és la finalitat de qualsevol agència de notícies?”.

Cal dir que l’ACN manté publicat aquest text de Ramon Barnils. Un alleujament. O no…

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.