Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ahir va començar el judici contra vuit funcionaris de la presó de Quatre Camins –inclòs l’ex-subdirector mèdic- acusats de tortures i maltractaments a presos durant un motí el 30 d’abril de 2004. Aquest és segurament el procés per maltractaments a les presons catalanes més important en anys, un tema sovint denunciat però poques vegades investigat i, encara menys, demostrat.

Tot i això, la cobertura mediàtica general ha estat força apàtica. No es pot dir, però, que el tema hagi estat silenciat: Els quatre diaris impresos a Barcelona han enviat corresponsals a seguir el judici, també l’han cobert totes les agències de notícies i els principals digitals i ràdios i ha sortit a diferents programes informatius de TV3.

Però tot i aquesta cobertura es troba a faltar haver aprofitat l’ocasió per elaborar reportatges més de context i no simples cròniques recollint les declaracions dels encausats. Nou anys després encara queden moltes coses per esclarir sobre que va passar realment aquell 30 d’abril de 2004, on a més dels presos va resultar ferit el sots-director de la presó. Llavors la cobertura mediàtica dels fets va limitar-se pràcticament a uns “comunicats de guerra” on només tenia veu la versió institucional i ni tan sols es preocupava en preguntar els motius de l’amotinament. Un altre cop troba a faltar-se un periodisme reocupat amb la situació a les presons i que doni, també, veu als presos, familiars o advocats per a que expliquin la seva versió dels fets. Aquesta tasca ha quedat limitada a setmanaris que podríem qualificar d’alternatius, com El Triangle o la Directa.

El desinterès mediàtic és encara més sagnant si és té en compte que fa sols una setmana el Comitè europeu per a la Prevenció de la Tortura (CPT) va presentar les seves demolidores conclusions sobre la situació dels maltractaments a l’Estat espanyol sense que el tema hagi tingut cap ressò destacable –excepte una vergonyosa portada de La Razón on es manipula el tema per criticar el sobiranisme-. La situació a les presons era, juntament amb els Centres d’Internament d’Emigrants, una de les principals preocupacions del Comitè. La presentació de l’informe anual de la Coordinadora per a la Prevenció de la Tortura el dijous passat a Barcelona va patir un silenciament encara pitjor. Just al contrari, La Vanguardia situava en la seva portada d’avui el “degoteig de fugues a les presons”.