Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

“Educació, educació i educació” va dir l’ex-premier britànic Tony Blair durant una campanya electoral quan li van preguntar per les seves prioritats. I realment aquesta és una prioritat als nostres mitjans de comunicació o és un món ocult al que poques vegades hi arriben els focus mediàtics més enllà de la notícia de començament de curs o algun afer truculent en algun centre educatiu? Avui hi ha convocada a tot el país una vaga general del sistema educatiu –d’escoles bressol fins a universitats, i incloent docents, alumnes i famílies- sense que cap diari ho hagi destacat en portada.

Per això destaca encara més la línia editorial del Diari de Balears que fa un seguiment continuat dels problemes de l’ensenyament i la comunitat educativa a les Illes i no té cap problema per destacar-ho en portada. Si bé és cert que avui no en parla, ho va fer ahir amb el titular “La comunitat educativa fa demà vaga”. Cap altre diari va seguir el seu exemple. I no només això, en el darrer mes ha inclòs temes relacionats en l’educació en portada fins a 16 vegades en, almenys, 13 dies diferents (ha estat impossible recuperar les portades de tres dies). De fet, la jornada de vaga d’avui ja va ser tractada el 2 de maig i el 30 d’abril –llavors ocupant la foto principal-, quan va cobrir-se que la tancada a l’IES Marratxí es mantindria des del 25 d’abril fins avui.

També les tancades a centres escolars d’aquell dia van merèixer fins a quatre portades (23,24, 25 i 26 d’abril), en un dels casos com a titular principal –“Un centenar de centres escolars ja s’ha adherit a la tancada de demà”- i en un altre acompanyant la foto gran –“Tancada massiva als centres educatius”-. En aquest cas i probablement per l’efecte contagi amb el Diari de Balears, totes les capçaleres mallorquines van col·locar la protesta en portada, el que no va passar a la resta dels Països Catalans tot i que la convocatòria de tancades era a tot arreu.

Les pressions del Govern balear per tal de limitar l’ús del català a l’escola també han rebut un seguiment important. El dictamen del Consell Consultiu de treure als pares l’opció d’escollir la llengua ha arribat tres vegades a ser el titular principal del diari i l’anunci d’Educació de subvencionar les editorials que editin llibres de text en “salat” un altre, a més d’un altre titular més petit. Finalment el 30 d’abril obria amb el següent titular principal: “L’STEI-i crida als pares a la insubmissió al Decret de llengües”. Altres protestes en defensa del català a l’escola, com el Correllengua o la cadena humana del passat 4 de maig també han arribat a la portada.

Finalment, el 18 d’abril també alertaven, en petit, que “Els centres educatius veuen inviable impartir més hores d’anglès” i el 10 i 11 d’abril es feien ressò de les traves imposades a la plataforma educativa Crida per reunir-se a Bunyola.

Una cobertura i un seguiment sense comparació possible amb cap altre mitjà als Països Catalans.

Un Comentari