Deixin passar

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La conjuntura actual mostra dos trencalls que torben el futur del periodisme. El primer, la crisi econòmica que desgasta dia rere dia el feinejar de les empreses de comunicació. El segon, la producció constant i inalterable de periodistes; les facultats no s’aturen. L’equació és evident; cada dia hi ha menys llocs de treball en el sector mentre que la demanda no para de créixer. I en aquest sentit, el resultat és mà d’obra, per una banda, i aportació intel·lectual, de l’altra. Quantitat més qualitat.

És substancialment important el segon aspecte. Els joves periodistes no troben espai en els mitjans convencionals però n’hi ha molts que s’obren camí en nous formats, sobretot els lligats al 2.0. Revistes en format paper, sí, però sobretot blogs i pàgines web. L’altaveu és twitter i l’actiu principal, la qualitat. No tenen experiència ni suport econòmic però, en canvi, no estan intoxicats pels vicis del periodisme tradicional sovint maltractat per la regeneració inexistent que fa que molts coneixements s‘escapin. A més, malgrat l’ambient de desànim que podria governar les facultats, els nous periodistes tenen molt més clars i frescos els vells conceptes de l’ortodòxia acadèmica que alguns ja no recorden.

Hi ha periodistes i mitjans ancorats en les velles formes. D’entre els que han sobreviscut –per ara- la crisi, només tiraran endavant els que es reinventin –segons el Col·legi de Periodistes, al Principat hi ha més de 1700 periodistes a l’atur-. Qui no ho faci, la marea d’aquest nou periodisme, ja latent, els atropellarà. Són inexperts, orfes d’agenda i sense ascendència històrica, però desprenen una il·lusió irreverent, una imaginació insultant i com a arma de reivindicació, uns coneixements il·limitats.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.