Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Avui comença una visita d’una setmana dels representants de la troika (Comissió Europea, BCE i FMI), els anomenats “homes de negre”, a l’Estat espanyol per avaluar l’evolució i la solvència del sistema bancari espanyol. Aquesta no és una visita merament formal i les seves conclusions poden tenir importants efectes com obligar a l’executiu de Madrid a consumir més part de la línia de crèdit europea –per ara només s’han utilitzat 40.000 milions dels 100.000 disponibles- amb el que suposaria en increment del dèficit públic i totes les seves conseqüències derivades.

I no sembla que la banca espanyola i catalana vagi a passar l’examen fàcilment, ja que per començar ja han qüestionat el sistema de provisions aprovat pel Banc d’Espanya, segons El Confidencial, un dels pocs mitjans que ha publicat un extens article sobre aquesta visita i que a més ha col·locat en la seva portada.

Perquè una de les reaccions més destacables d’aquesta visita és la seva manca d’impacte mediàtic. La notícia ha passat pràcticament desapercebuda. El Periódico o La Vanguardia, per exemple, es limiten a publicar el teletip d’agència en el sisè i dissetè lloc, respectivament, de les seccions d’economia en l’edició digital. El Punt Avui publica un breu i Las Provincias, a més del teletip genèric, un altre d’EFE que més aviat sembla una nota de premsa del ministeri d’Indústria. Ara i Levante ni tan sols inclouen la informació.

Entre la premsa de Madrid, El País, que ahir va fer un avançament en l’edició digital, avui ho ha reduït a un breu en la impresa i La Razón posa el focus en el decret andalús antidesnonaments i ni tan sols cita la qüestió del sistema de provisions. Tampoc la premsa econòmica li ha dedicat massa esforç al tema. Cinco Días ha recollit el teletip d’Europa Press i només Expansión ha publicat una peça més elaborada amb les deu claus més importants d’aquesta visita.

Potser per això, encara és possible que polítics, experts i editorialistes assegurin que l’Estat espanyol no ha estat intervingut.