Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Dimarts, Telecinco es feia ressò d’una notícia inquietant: Un hospital asturià havia atès tres joves amb coma etílic després d’introduir-se tampons amarats de vodka per la vagina. A la notícia –publicada també a altres mitjans tan diferents com Las Provincias o El Economista– s’alerta duna “nova moda” entre els joves per tal “d’emborratxar-se més ràpid, més barat i a més sense que l’alè els faci pudor a alcohol”, el que seria molt útil, això darrer per a adolescents que volen esquivar el control dels pares, però també per a conductors que volen infringir els límits legals d’alcoholemia. El sistema funcionaria per la penetració de l’alcohol per les membranes vaginals. O anals en cas dels nois.

La notícia va mantenir-se durant dos dies entre les més vistes al web de la cadena, però tenia un problema. Era falsa. La “moda del tampodka” -com han batejat els mitjans aquesta suposada activitat juvenil, encara que en altres ocasions s’ha anomenat slimming– ha arribat de forma recurrent a l’Estat espanyol diverses vegades segons els mitjans. De fet, La Vanguardia i l’Ara ja ho van denunciar fa dos anys, sense que durant aquest temps hagi quallat aparentment, fins que ara ha tornat a ser descoberta.

Segons el blog Magonia, especialitzat en el tractament de temes científics als mitjans, el tampodka és en realitat “una llegenda urbana equiparable a la de la noia del revol”. De fet, està recollit en el web especialitzat en la certificació de rumors Snopes.com, que el titlla de fals i data la seva aparició en el 1999, desmentint alguns dels casos publicats de noies ingressades per l’ús de tampons amb alcohol. Però no caldria anar tan lluny per desconfiar de la notícia. Qualsevol noia pot deduir que introduir-se un tampó prèviament mullat ha de ser bastant difícil, ja que està dissenyat per a fer-ho en sec. A més, posar-se alcohol d’alta graduació en una zona tan sensible com és la vagina el més probable és que produeixi un efecte similar a netejar-se una ferida amb alcohol: molta picor i cap borratxera. Això és el que va provar la periodista Danielle Crittenden, i va publicar els seus resultats –similars als avançats- en un article on concloïa que “és impossible que una cosa tan dolorosa pugui posar-se de moda”. També l’ONG basca especialitzada en la prevenció de les drogues, Energy Control, ha emès un comunicat on assegura que “El tampodka no és cap moda, ni tan sols existeix com a pràctica, és totalment fals”.

De fet, la mateixa Telecinco va publicar l’endemà la notícia informant que els serveis de salut asturians havien desmentit l’ingrés de joves per haver practicat tampodka, però aquesta notícia no ha tingut l’efecte viral de la primera i, a més, no hi ha estat enllaçada, així que era molt més fàcil assabentar-se de la informació falsa que saber que aquesta ja havia estat desmentida. A més, la mateixa cadena publicava ahir mateix un nou reportatge –altre cop entre els més vistos al seu web- titulat “Modes que poden costar-te la vida”, entre les que s’inclou el tampodka. En la notícia s’enllaça la notícia falsa original, però de nou, no el desmentit.

En realitat, però, la reintroductora del mite del tampodka a l’Estat espanyol va ser Antena 3, qui va emetre un llarg i sensacionalista reportatge al programa Espejo Público el passat abril sense que hi hagi hagut cap constància d’una rectificació. En aquell moment va ser El Periódico qui va fer-se ressò del tema i va publicar un article sense cap font més enllà d’algunes piulades.