Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Des que al mes de març van executar-se l’onada més gran d’acomiadaments a Ràdio Televisió Valenciana (RTVV), el caos i el desgavell en l’ens públic cada cop és més notori. Des de llavors, i per posar un exemple, el portal de notícies de RTVV –que inclou un canal d’informació 24 hores- no s’actualitza els caps de setmana o s’han comés errades com reposar una partida de pilota de 1992 locutant-lo com si fos actual. I a més continuen acumulant-se les denúncies de manipulació, que s’han fet més constants a partir de l’escàndol originat per les crítiques a posteriori de la seva cobertura de l’accident de Metro de 2006.

I aquesta situació encara pot anar a pitjor quan es facin efectives les noves onades d’acomiadaments previstes pel juny i setembre. Serà sobretot a partir de la nova temporada quan la cosa pot ser realment esperpèntica. El nou sistema de subcontractació de franges horàries senceres no està previst que comenci fins l’1 de gener de 2014 i ningú ha explicat que s’emetrà i com el darrer trimestre de 2013.

Tampoc sembla que la “nova” RTVV vagi a millorar aquesta situació en un futur. Si bé és cert que la directora de la nova empresa que unifica tot l’antic ens de RTVV, Rosa Vidal, ha pres algunes decisions que indiquen un canvi de rumb. Una d’elles seria la paralització del pagament de tres documentals considerats “d’extrema dreta”, produïts per l’empresa d’un ex-director d’antena de Canal 9, Fernando Lázaro Quintela, i facturats per sobre el seu preu de mercat. També ha demanat més pluralitat als informatius de Canal 9 –que per primera vegada ha entrevistat als dirigents de l’oposició- i en la darrera reunió del Consell d’Administració ha anunciat la reducció de 89 a 50 càrrecs directius, el que suposarà un estalvi d’1,5 milions d’euros anuals. Però en aquesta mateixa reunió va nombrar-se com a futur subdirector de programes Luis Miguel del Baño, un interí que havia de ser acomiadat el juny i sense experiència en programació, però que és germà d’un ex-diputat popularista.

Però els problemes de debò començaran si finalment els tribunals anul·len l’ERO de RTVV i obliguen a reincorporar els 1.200 acomiadats. Aquesta possibilitat comença a prendre forma i el vice-president del Consell, José Císcar, ja va alertar que si això passava la resposta seria el tancament de la televisió pública. Unes declaracions que des dels entorns del Comitè d’Empresa s’han entès com una forma de pressionar els jutges. Encara que no s’arribés a aquest extrem, el camí de la RTVV privatitzada no seria gens fàcil. Sense tècnics, amb moltíssimes funcions i serveis externalitzats i amb les empreses contractant ex-treballadors de RTVV amb grans coneixements tècnics i experiència i llogant els mateixos equipis es podria veure fàcilment la paradoxa que el mateix tècnic de so acabés conduint la mateixa taula de mescles en el mateix programa i amb el mateix, però treballant per una altra empresa i cobrant menys. Un extrem que està prohibit per la legislació laboral.