Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Les retallades i el progressiu desmantellament dels mitjans públics catalans continuen provocant les mobilitzacions de treballadors i usuaris. Aquest mateix matí empleats de TV3 s’han concentrat davant el Parlament durant la sessió de control de la CCMA. Volien denunciar així la manca de transparència de la direcció, que s’ha negat a ensenyar la proposta de contracte-programa al Comitè d’Empresa i a més pretén mantenir 25 càrrecs fora de conveni ni transparència sobre els seus sous.

Amb aquesta concentració, la plantilla de TV3 i Catalunya Ràdio continua amb la seva onada de mobilitzacions que ja ha inclòs diverses vagues, una campanya de recollida de signatures encara vigent a més de diferents accions, la més massiva de les quals va ser un festival musical al Moll de la Fusta de Barcelona. I la més recent, la que ahir va protagonitzar la Federació per la defensa de la llengua i la cultura catalanes a la Catalunya Nord per tal d’impedir que es desmantellés la delegació de TV3 a Perpinyà.

A la situació cada cop més tensa a la ràdio televisió pública cal sumar-hi el conflicte encetat a La Xarxa de Comunicació Local, l’empresa de comunicació de la Diputació de Barcelona suma de la fusió de l’antiga COM Ràdio amb la Xarxa de Televisions Locals (XTVL). Els seus treballadors van concentrar-se la setmana passada davant la seu de la Diputació i van alertar sobre el trencament de les negociacions amb l’empresa per tal d’evitar acomiadaments. Com a alternativa a un ERO que afectaria 77 persones –el 40% de la plantilla-, la direcció va oferir retallades salarials que podrien arribar al 50%, considerades “totalment inassumibles” pel Comitè d’Empresa. En un comunicat, els representants dels treballadors recorden que la Diputació de Barcelona és un dels ens més sanejats de l’estat i li demanen “que assumeixi la seva responsabilitat social”.

L’altre gran mitjà públic de Catalunya, l’Agència Catalana de Notícies (ACN), també viu una situació tensa entre els treballadors i la direcció. Després d’una jornada de vaga a principis d’abril que va paralitzar totalment els serveis de l’agència, la plantilla va aconseguir reduir a set els acomiadaments i arrencar la promesa a la direcció que no se’n farien més. Però en un comunicat emès ahir, el Comitè d’Empresa denuncia que s’han produït pressions i amenaces de ser despatxats a diferents treballadors per tal que acceptin places fora del seu contracte.

El sector privat, però, no presenta una situació millor. Les delegacions catalana, valenciana i balear d’El Mundo han patit una onada d’acomiadaments que en el cas de Barcelona van ser rebutjats amb dos dies vaga i dotze de vaga de firmes. També va viure un fort període de vagues i protestes el Grup Zeta en protesta per l’intent de tancament de la rotativa, que finalment va aconseguir aturar-se.

Ja fora dels Països Catalans, Canal Plus també es troba en vaga, des de diumenge passat i fins demà. Una aturada que segons els convocants ha estat total i ha obligat a suspendre alguns dels programes estrelles de la cadena, com la retransmissió dels partits de la NBA.

La nova cita mobilitzadora, aquesta oberta a tots els treballadors de la comunicació de Barcelona, serà la segona assemblea de Mitjans en Lluita, dissabte 15 de juny a les 11 del matí al centre cívic La Sedeta.

A més d’aquestes protestes, però, també apareixen projectes en positiu per tal d’introduir millores en el sector. Aquest és el cas, per exemple, de la proposta de cogestió que els treballadors de TV3 han ofert a la direcció per tal de millorar-ne l’eficiència i mantenir l’actual model de qualitat amb els recursos disponibles. O el document elaborat per la Mesa sectorial dels mitjans de Catalunya després de sis mesos de reflexió i debat d’empresaris, sindicats, col·legis professionals i acadèmics. I que va fer-se públic ahir mateix.