Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va tancar dissabte la XXIX reunió del Cercle d’Economia a Sitges i la seva intervenció era ahir a força portades. Alguns diaris, com El Punt Avui o El Periódico centraven la seva cobertura en les seves declaracions més polítiques, amb el rebuig debatre sobre el procés sobiranista o les propostes de reforma constitucional.

Altres, bàsicament La Vanguardia, però també El Mundo i una mica més indirectament El País, van posar el focus en la part més econòmica. Així, el diari del Grup Godó titulava “Rajoy diu que no apujarà l’IVA i que ‘allò pitjor ja ha passat’” i el d’Unidad Editorial un “Rajoy proclama haver vençut a la ‘histèria’ de ‘l’Apocalipsi’”.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

El problema d’aquests titulars arriba quan, fent ús de l’hemeroteca, es repassa quantes vegades, polítics diferents han assegurat que “el pitjor ja havia passat”. Aquest és l’exercici que va fer, per exemple, Ariadna Trillas a la revista Alternativas Económicas. Segons aquesta periodista José Luís Rodríguez Zapatero va proclamar la mateixa frase en abril, juny i setembre de 2009, abans fins i tot que hagués començat de debò. La llavors vice-presidenta econòmica, Elena Salgado el juliol del 2010, el president del Banc Santander, Emilio Botín el febrer del 2011 i el mateix Rajoy el novembre de l’any passat. Rajoy, a més, va intervenir a les mateixes jornades del Cercle d’Economia fa just un any –el 2 de juny de 2012- per assegurar que l’Estat espanyol “no es troba a la vigília de l’Apocalipsi”. Una setmana després demanava el rescat –encara que mai se’n digués així– per 100.000 milions d’euros a la Unió Europea, però el president de l’executiu espanyol va citar-se a ell mateix per demostrar que havia tingut raó i que, no sols no havíem caigut per cap precipici, sinó que hi ha “indicis esperançadors”.

A les mateixes jornades del Cercle d’Economia, segons la mateixa ressenya d’Ariadna Trillas, l’economista i matemàtic César Molinas, ex-director de Merrill Lynch i fundador de la consultora Multa Paucis, va mostrar la seva inquietud pel fet que s’estengui la idea que “estem tocant fons” i “després començarem a pujar”. “Estem lluny de tocar fons”, va assegurar. José Viñals, director del departament de Mercats i de Capital de l’FMI, va alertar de noves crisis per que “s’estan venent nous productes escombraria”. I l’OCDE preveu un 29% d’atur en el conjunt de l’Estat per al 2014.

La pregunta periodística, llavors, és: fins a quin punt és noticiable l’afirmació de Rajoy que “allò pitjor ja ha passat”? O com a mínim per a incloure-ho com a titular de portada? I la mateixa reflexió podria servir per la promesa de no apujar l’IVA –dos dies després que la Unió Europea pressionés en sentit contrari- a banda de deixar constància del fet per si després s’incompleix.

Almenys El País no fundava el seu titular –“La dècada perduda passa l’equador amb lleus signes de recuperació”- en les declaracions de Rajoy, sinó amb un extens reportatge sobre els principals motius, fortaleses i febleses econòmiques i opcions de superar la crisi. El problema és que és difícil entendre com el portadista ha optat per aquest titular després de llegir-lo.