Nació Digital es feia ressò ahir que la cadena de televisió estatunidenca Fox se’n reia del projecte de submarí militar espanyol S-80, “incapaç de flotar”. La notícia ve acompanyada d’altres “curiositats”, com la d’una persona a qui li han regalat hamburgueses per tota la vida i la gran quantitat de seguidors que el president txetxè té a Instagram. Però uns dies abans la notícia ja havia arribat a altres mitjans internacionals, com el diari francès Le Monde o la televisió Russia Today, a més de ser abastament comentada per digitals especialitzats en notícies nàutiques o militars.

I no és per a menys. L’S-80 és un projecte global que supera els 2.200 milions d’euros mitjançant el qual l’empres pública Navantia havia de construir els quatre “submarins no nuclears més moderns del món”, tal com han anat destacant diferents mitjans i en diverses ocasions al llarg dels darrers anys. Però el lliurament de la primera nau, que havia de fer-se durant el 2015, s’ha endarrerit dos anys per “problemes tècnics” que impedeixen surar a l’embarcació. La solució sembla que no és senzilla i sigui com sigui encarirà el projecte de “forma indeterminada” a més de la despesa extra d’allargar el manteniment dels actuals submarins operatius. Empresa, treballadors i ministeri s’acusen mútuament del desastre, encara més escandalós en temps de retallades.

Però en canvi, el tema ha passat relativament desapercebut entre els grans mitjans espanyols. A banda d’alguns digitals i la premsa murciana i fins on ha pogut trobar Mèdia.cat, sols El País i el diari econòmic Expansión han abordat el tema amb una mínima profunditat i la resta que han publicat el tema s’han limitat a reproduir un teletip d’Europa Press de fa un mes força lacònic. Els mitjans catalans ni això, al marge de les referències jocoses de Nació Digital que han estat també publicades a altres digitals com Directe.cat o Singular Digital.

La presentació d’una pregunta al Congrés espanyol per part d’Izquierda Unida sobre el tema a penes va ser recollida de forma seriosa per, de nou, El País i 20 Minutos. La resta dels que ho van publicar van limitar-se a destacar la “broma” de citar Gila en una pregunta parlamentària.

Fins i tot durant unes setmanes en que les retallades en defensa han estat notícia destacada –el 22 de maig va fer-se públic el nou pressupost en armament i diumenge va celebrar-se el Dia de les Forces Armades espanyoles- amb portades i nombrosos reportatges –tant crítics com favorables a aquesta despesa- i una comentada entrevista del ministre de Defensa, Pedro Morenés, comparant el cost militar espanyol amb el de Luxemburg. Però quan s’ha citat el cas dels submarins S-80 ha estat de forma col·lateral i sovint en el darrer paràgraf.