Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Finalment, ahir va arribar l’anunci d’un ERO a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) sobre el que feia mesos que s’especulava. Però potser per que no era una sorpresa absoluta la resposta va ser prou ràpida. Segons informacions dels comitès d’empresa de TV3 i Catalunya Ràdio, més d’un miler de persones van participar a les assemblees d’urgència convocades per ahir mateix i una part fins i tot va concentrar-se davant el despatx del president de la CCMA, Brauli Duart, per esbroncar-lo.

Aquesta, però, només va ser la primera mobilització. Per ara, la plantilla ha rebutjat frontalment l’ERO i les rebaixes de sou anunciades per la direcció, ha denunciat el que considera un “trencament irregular de les negociacions” i han plantejat noves accions, tant al carrer com als tribunals. A més, des de fa gairebé dos mesos que recullen signatures en defensa del servei públic de TV3 i Catalunya Ràdio. També les prepara la plataforma Mitjans en Lluita, que ha convocat una nova assemblea general de treballadors de la comunicació aquest dissabte al centre cívic La Sedeta de Barcelona.

La segona convocatòria va arribar ahir mateix a la nit, quan la mateixa Mitjans en Lluita va promoure l’ús de l’etiqueta #volemexplicar per difondre a Twitter la situació de precarietat i atur dels periodistes. Juntament amb les etiquetes #TotssomTV3 i #Braulidimissió, va arribar a ser tendència arreu de l’Estat espanyol i va reflectir el creixent malestar del sector.

Les piulades no van limitar-se a denunciar l’ERO a la CCMA i a defensar el paper d’uns mitjans públics independents i plurals en una democràcia. També van sortir alguns dels darrers casos d’acomiadaments a diferents mitjans, tant públics com privats, l’assetjament policial a fotògrafs que cobreixen manifestacions, el projecte de registre oficial de periodistes que estudia el ministeri espanyol de l’Interior o la situació de la televisió pública grega, tancada per sorpresa la vigília.

A més de les xarxes socials, tant el Comitè Professional de TVC, com diferents seccions sindicals de l’empresa, el Sindicat de Periodistes de Catalunya i el Grup de Periodistes Ramon Barnils –editor de Mèdia.cat- van emetre comunicats d’urgència denunciant que si aquesta proposta d’ERO prospera, el model de mitjans públics catalans quedarà “tocat de mort”.

Segons les mesures aprovades ahir pel Consell de Govern de la CCMA es preveu l’acomiadament col·lectiu de 312 persones, una reducció d’un 7,5% del sou per a la resta de la plantilla i l’externalització del departament comercial. Els treballadors de TV3 ja van acceptar una reducció salarial del 5% fa dos anys per tal d’evitar acomiadaments i adequar-se a la nova realitat de l’empresa.