Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Les revelacions d’Edward Snowden –l’ex-agent de la CIA que va denunciar el programa d’espionatge massiu per part del govern estatunidenc- poden haver causat indignació, però no gaire sorpresa. Almenys entre la gent acostumada a informar-se més enllà del resum d’allò que les grans agències i mitjans consideren noticiable.

La deriva autoritària i l’augment del control social als EUA va ser considerat el tema més silenciat el 2012 per Project Censored, una organització de monitoratge dels mitjans estatunidencs a mig camí entre l’activisme civil i la recerca acadèmica de gran prestigi al país.

Sota l’inquietant títol de “Senyals d’un estat policial emergent”, l’investigador Robert Usher, de la Universitat Estatal de San Francisco recull les diferents mesures que han anat llimant les llibertats i  drets civils dels ciutadans del país i d’arreu del món des de l’aprovació de la Llei Patriòtica el 2001. Una deriva que es reforçaria encara més l’any passat amb l’aprovació de la Llei d’Autorització de la Defensa Nacional (NDAA en les seves sigles angleses) que permet “la detenció indefinida sense judici per part dels militars de qualsevol ciutadà que el govern qualifiqui com a terrorista o còmplice de terrorisme”.

El reportatge inclou, a més, altres exemples legals d’aquest creixent autoritarisme. Un seria l’aprovació presidencial de l’Ordre Executiva de Preparació de Recursos per a la Defensa Nacional, que autoritza el control governamental i militar dels recursos econòmics en moments d’emergència o no”. O la campanya del Departament d’Estat “Si veus alguna cosa, digues-la” que anima als ciutadans a denunciar qualsevol activitat sospitosa. Entre les presumptes activitats sospitoses descrites pel Departament s’hi inclourien drets constitucionals com “criticar el Govern o participar de protestes no violentes”.

Entre els recursos que inclou la investigació de Project Censored –i disponibles en obert al seu web- hi ha enllaços a les diferents lleis esmentades i a una circular interna del FBI on explica als seus agents com poden “deixar la llei en suspens”.

Pel que fa al tema més específic de les escoltes s’enllaça un reportatge publicat a la revista The Wired sobre la construcció del centre d’espionatge més gran dels EUA al desert de Utah i que hauria d’enllestir-se al setembre d’enguany. Un centre de dades amb un cost de 2.000 milions de dòlars capaç d’emmagatzemar “totes les formes de comunicació, incloent el contingut complet de correus electrònics privats, trucades de telèfons mòbils i cerques de Google, així com tot tipus de dades de caràcter personal com els rebuts d’aparcaments, itineraris de viatges, compres i altres ‘paperets de butxaca’ digitals”.

Project Censored defensa que fins i tot en les democràcies avançades hi ha mecanismes de censura indirecta mitjançant els quals queden fora de l’agenda mediàtica temes considerats incòmodes, sigui per que topen amb els interessos governaments o de grans empreses o per que responen a una lògica narrativa allunyada d’aquella hegemònica. Uns temes que, sense que n’estigui prohibida explícitament la seva difusió, quedarien fora del coneixement d’una gran part de la població i del debat polític. Mèdia.cat va inspirar-s’hi a l’hora d’elaborar el seu propi Anuari dels silencis mediàtics.