Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Carlos Suárez / Sección Abierta

Aquest matí la plataforma en defensa de les condicions laborals dels treballadors de la comunicació, Mitjans en Lluita, s’ha estrenat amb una acció de protesta al carrer. Una cinquantena de periodistes abillats amb samarretes taronges han fet un passadís simbòlic als consellers del Govern català que assistien al Consell de Govern.

“Sense informació no hi ha llibertat” ha estat la consigna més repetida de la concentració i s’ha aconseguit donar un paper amb els motius de la protesta als consellers d’Interior, Ramon Espadaler, Territori, Santi Vila, i Benestar Social, Neus Munté; els únics que s’han atrevit a creuar el passadís. La resta dels membres del Govern han preferit accedir al Palau de la Generalitat per altres portes per evitar la protesta.

Sergi Picazo, un dels promotors de Mitjans en Lluita, ha explicat a Mèdia.cat que la protesta s’ha centrat en la denúncia de les retallades i acomiadaments en els mitjans públics –La Xarxa, ACN, TV3 i Catalunya Ràdio,- la precarització general de la professió periodística i la inacció del Govern en favor d’un bon sistema mediàtic català. En aquest sentit, des de Mitjans en Lluita calculen que només en els darrers sis mesos s’han produït 400 acomiadaments a mitjans de comunicació a Catalunya.

Aquesta concentració va ser convocada a la darrera assemblea de la plataforma, el passat 15 de juny, i ha rebut el suport del Sindicat de Periodistes (SPC) i la CGT. S’ha convertit en la primera prova de foc al carrer, ja que fins ara totes les accions organitzades per Mitjans en Lluita havien estat a les xarxes socials. Per exemple, el 12 de juny va promoure l’etiqueta #volemexplicar al Twitter, aconseguint col·locar-la com a tendència dominant a l’Estat espanyol durant bona part del vespre.

El proper repte de Mitjans en Lluita és socialitzar el concepte de “marea taronja” per tal de vincular i coordinar la lluita dels treballadors de la comunicació amb la resta de marees ciutadanes, com la blanca de sanitat, la groga de l’educació o la vermella de la cultura.

La protesta ha coincidit amb l’inici de les vagues diàries de 10 minuts que es faran a TV3 fins el 4 d’agost en diferents horaris per tal de protestar per l‘anunci d’un ERO que afectarà 312 treballadors.