Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Pere Albiac / La Directa

Els testimonis recollits per La Directa són esfereïdors: cops, amenaces, insults, humiliacions i pallisses… aquest és el resultat d’una operació policial a sis locals del barri del Raval de Barcelona la matinada del divendres 28 de juny, la majoria dels quals considerats d’ambient gai.

Segons els reportatges publicats a aquest setmanari l’operació va ser “brutal”, amb el carrer Robadors completament acordonat per almenys deu furgonetes d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra, la majoria d’ells encaputxats. El resultat en forma d’agressions i vexacions, com la que va patir el músic i compositor Sergi Boal –que ell mateix relata al seu perfil de Facebook i també a la Directa– sembla que no va quedar-se enrere. Altres testimonis han deixat constància de l’experiència als seus blogs.

Però l’actuació policial no va ser presumiblement desmesurada en la part material. També ho va ser en la simbòlica. Els locals on van patir-se les vexacions estaven plens de gent que celebrava que 44 anys abans la comunitat gai de Nova Iork s’havia revoltat contra una actuació policial similar. Són els fets coneguts com d’Stonewall i que es troben a l’origen de les actuals manifestacions del 28 de juny. Eugeni Rodríguez, portaveu del Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), precisament va declarar haver tingut la impressió de retrocedir 44 anys en el temps.

Però tot i la contundència dels testimonis, la gravetat de les denúncies i les repercussions polítiques que el cas pot arribar a tenir –la CUP ha anunciat una pregunta parlamentària al conseller d’Interior Ramon Espadaler i el PSC una altra al ple del Districte de Ciutat Vella- cap altre mitjà, fins on ha pogut trobar Mèdia.cat, s’ha fet ressò de la notícia. A més de la Directa, alguns altres mitjans alternatius que han reproduït la mateixa versió i algun mitjà especialitzat en la comunitat gai, com IdemTV. Només La Vanguardia n’ha fet una menció de passada en un article general sobre les mobilitzacions del 28 de juny. La resta, a pesar dels reportatges de rigor sobre la situació de l’homofòbia a l’entorn d’aquesta diada, ni això.

I això que la batuda policial no és negada per Interior. Aquest departament ha assegurat, a preguntes de la Directa, que era una “operació rutinària de cap de setmana”. El que hauria de despertar encara més sospites sobre si aquesta és la forma d’actuació rutinària dels agents. Fa només dues setmanes corria per les xarxes un vídeo en el que el periodista Bertran Cazorla –col·laborador de Mèdia.cat entre d’altres mitjans- explicava el tracte rebut durant la seva detenció a les comissaries de Nou de la Rambla i Les Corts.

Però tampoc l’argument de la “rutina” no explica el motiu pel qual aquests fets han passat totalment desapercebuts als mitjans. La vigília mateixa s’havia efectuat una altra operació similar als bars del front marítim –aquesta, però amb detinguts i decomisos menors de drogues, a diferència del Raval- que sí va rebre alguna atenció mediàtica.

L’augment de les agressions homòfobes va ser un dels temes que la darrera edició de l’Anuari Mèdia.cat va considerar que havia estat silenciat pels mitjans.

Actualització: Ahir a la tarda, Catalunya Plural, l’edició catalana de ElDiario.es, va publicar un llarg reportatge sobre aquest tema. Encara més tard i un cop ja emès un comunicat oficial de la policia, l’ACN va publicar un teletip amb les protestes del col·lectiu gai per l’actuació policial.