Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Foto: @carlesbanus

Foto: @carlesbanus

D’uns mesos ençà s’han multiplicat les alertes per una suposada “deriva autoritària” a Catalunya que presumptament estaria governada per una formació pròxima al nazisme. Dirigents polítics de diferents formacions, columnistes, tertulians i fins i tot reportatges sencers han denunciat l’adoctrinament, les amenaces als dissidents i el control social que els partidaris de l’autodeterminació sotmeten a la resta dels seus conciutadans.

Amb tanta conscienciació davant els perills que assetgen la democràcia sobta encara més el silenci generat al voltant de l’escalada d’amenaces i agressions que la Plataforma x Catalunya (PxC) de Josep Anglada ha iniciat els darrers temps.

Els greus incidents del Ple de Vic, quan un grup de militants i simpatitzants de PxC uniformats –i alguns d’ells amb un ampli historial d’activisme ultra- van intentar intimidar els regidors de la CUP i ICV i els activistes de la Unió contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) que havien presentat una moció per tal d’impedir que la PxC utilitzés els equipaments municipals per oferir un servei segregacionista.

Una actuació així en un ple a Catalunya és totalment nova i moments de tensió similar només s’han viscut en casos de conflictes molt locals, normalment lligats escissions i mocions de censura. Mai que un grup polític emulés pràctiques paramilitars per tal de canviar el resultat d’una votació en un ple. Quan incidents similars han passat, per exemple, al País Basc –i en un context molt diferent- han tingut ampli ressò mediàtic.

Aquest cop, però, molts pocs mitjans s’han pres seriosament els fets. A banda dels mitjans locals –òbviament- Vilaweb i Nació Digital han fet una cobertura àmplia, inclosos anàlisis en profunditat, galeries de fotos i un editorial alertant del canvi qualitatiu que han suposat aquests fets. També El Periódico ha publicat una anàlisi sobre la situació a Vic contextualitzada en les amenaces d’Anglada.

La resta de mitjans –en general- s’han limitat a cobrir l’expedient amb teletips d’agència, sense donar-li més importància, ni tan sols quan la polèmica ha continuat amb les amenaces d’Anglada al regidor vigatà Joan Ballana durant un debat a la televisió comarcal Canal Taronja.

Aquests fets passen després d’uns mesos en que la dinàmica violenta de PxC ha anat a més i ha arribat a cometre una agressió dins el consistori de Santa Coloma de Gramenet o una altra per part d’un regidor de l’Hospitalet, amenaces i insults per les xarxes socials i una creixent vinculació internacional de PxC amb grups nazis com els grecs Alba Daurada.

La premsa de Madrid dedicada els darrers mesos a denunciar l’increment del nazisme a Catalunya no s’ha fixat, però, en el fenomen. Els fets del ple de Vic van ser reduïts per Efe i El Mundo a un “ple municipal agitat, que va acabar amb el desallotjament de la sala i amb crits i insults entre els assistents”, i la resta de grans mitjans ni tan sols han fet referència a la notícia.