Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Avui el Parlament de Catalunya votarà si l’ERO presentat a TV3 i Catalunya Ràdio segueix endavant o no. A diferència de la majoria de votacions, aquesta es presenta oberta, amb quatre partits –ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP- que ja han anunciat que s’hi oposaran, CiU en defensa l’aprovació, per ara en solitari i falta saber que faran demà el PP i Ciutadans.

Per la seva banda, els treballadors continuen amb la seva lluita persistent contra l’ERO que inclou, a més de la vaga diària de deu minuts en diferents horaris -que avui serà de tres hores,- els “passadissos” a diferents càrrecs o dirigents polítics que visiten les instal·lacions de la ràdio televisió pública, accions visuals com la plantada de 312 creus als jardins dels estudis de TV3 o l’ocupació de la taula consultiva per a l’acomiadament col·lectiu de treballadors. I aquest matí es concentraran a partir de les 9 davant del Parlament.

Dins l’hemicicle el debat girarà al voltant de la inevitabilitat de les retallades –es concretin aquestes amb un ERO o no,- degut a la crisi econòmica, la caiguda dels ingressos en publicitat i la impossibilitat de la Generalitat de mantenir la partida dels seus pressupostos destinada a la CCMA.

Precisament, una de les mesures previstes en el darrer paquet és la privatització del departament comercial. Aquesta mesura seria una reconeixement implícit que la gestió pública no hauria estat prou efectiva i que una de privada –probablement sota control d’algun gran grup de comunicació com Godó i Zeta- ho podria fer millor. Una sospita que estaria suposadament avalada per les dades. Des de 2006 a 2012 –segons un document de la plataforma de treballadors Jo estimo TV3,- TVC ha passat d’ingressar 139 milions d’euros en publicitat a només 59, una caiguda del 57,6%. Durant el mateix període el conjunt de la publicitat televisiva contractada a l’Estat espanyol ha caigut de 3.188 a 1.815 milions d’euros, el que suposa un 43% menys.

Però el que obliden aquestes xifres és que durant aquests anys també s’ha produït una concentració del mercat televisiu en favor de dos grans grups –Mediaset i Antena 3- que han passat a controlar el mercat televisiu amb règim de duopoli amb els vist-i-plau del Govern espanyol i sistemes de control de la competència. Aquest duopoli, a pesar de només ser responsable del 55% de l’audiència acumula fins a un 87% de la inversió publicitària, segons dades de l’empresa d’auditoria publicitària Infoadex. De fet, els 152 canals –d’àmbit estatal o autonòmic, públics o privats- que no pertanyen a aquests dos grups tenen accés només el 13% de la inversió publicitària. Durant el mateix període la caiguda d’ingressos publicitaris en la resta de canals públics autonòmics ha estat d’una mitjana del 71,6%, 14 punts més que a TV3

Aquest context està agreujat per la discriminació que pateixen els canals autonòmics en un mercat que funciona per criteris majoritàriament estatals. Només un 20% de la publicitat que emet TV3 té com a públic exclusiu el que viu a Catalunya.

Tot i això, el conjunt dels canals de TVC van captar el 2012, segons les mateixes fonts, fins al 3,25% de la publicitat televisiva total, pràcticament calcant el 3,3% d’audiència estatal aconseguida.

És realista pensar que una gestió privada del departament comercial aconseguiria millors resultats? O es tracta d’una primera passa per caminar cap a la privatització de trams sencers de la programació, tal i com ha passat a Canal 9 i com denuncia l’assemblea de treballadors? Són preguntes que el debat parlamentari hauria de respondre abans d’aprovar l’ERO.