Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Amb l’estiu arriba l’època dels festivals musicals, que reben un seguiment mediàtic important en un moment que baixen les notícies polítiques –o almenys ho feien tradicionalment- i a més hi ha una consciència entre els caps de redacció que l’audiència demanda continguts considerats més “lleugers”.

Hi ha un festival, però, que es salta aquesta norma i resulta pràcticament ignorat. L’Aplec dels Ports celebrat a aquesta comarca valenciana té tots els arguments per ser considerat un dels grans festivals estiuencs del país. Aquest cap de setmana passat ha arribat a la seva XXXVa edició amb la participació de milers de visitants –fins a 15.000 segons l’organització- i és un dels principals escenaris de la música cantada en valencià. A més, té altres ingredients que el fan especial, com el fet de ser produït de forma autogestionària pels habitants dels Ports i ser una potent plataforma de reivindicació de la vitalitat de la comarca i de denúncia del seu abandó.

Però sembla que amb això no n’hi ha prou per a que la premsa generalista –mitjans especialitzats i comarcals sí que en fan una cobertura important- cobreixi ni que sigui mínimament l’Aplec. Al País Valencià, el diari local castellonenc, El Periódico del Mediterráneo és l’únic que li va dedicar un reportatge a l’Aplec durant la seva celebració i la setmana prèvia. Levante només n’inclou una menció en un article d’opinió i Las Provincias sols es fa ressò de la “polèmica” generada per la presència del secretari general del PSPV, Ximo Puig, a l’Aplec que enguany se celebrava a Morella, població de la qual n’ha estat alcalde durant 17 anys. De fet, ni tan sols explica els fets sinó que es limita a reproduir unes declaracions del secretari general del PP valencià Serafín Castellano criticant aquesta presència. Com a la notícia no s’explica que és l’Aplec qualsevol lector poc informat podria pensar que es tracta d’un acte polític independentista.

A part d’això, només un accident el primer dia del festival en el que van cremar cinc cotxes ha estat cobert pel diari de Vocento, a més d’El País i La Razón. La capçalera de PRISA va donar-li a aquest incident relativament lleu un seguiment destacable sense que això servís per explicar que és l’Aplec ni que s’hi fa. L’últim any que Las Provincias va publicar una notícia explicant les activitats que s’hi podrien trobar va ser el 2010 i li va dedicar sols un breu.

Entre els digitals valencians, només El Periòdic li va dedicar un reportatge una mica desenvolupat. El cercador de notícies del portal de RTVV no dóna cap resultat –ni aquest any ni anteriors- quan busques “Aplec dels Ports”.

La millor cobertura mediàtica de l’Aplec dels Ports cal buscar-la a dos diaris de Barcelona. El Punt Avui li ha dedicat quatre notícies des de la presentació fins a la clausura i en format digital Vilaweb també ha seguit abastament el festival.

Sense ànims de comparar, només una setmana abans s’havia celebrat el FIB a Benicàssim amb una projecció mediàtica infinitament més potent. Només en portades el FIB va ser present durant quatre dies seguits a El Periódico del Mediterráneo i també va sortir a Levante, El País i El Mundo.

Rectificació: Un lector ens informa que l’edició de Castelló de Levante sí va informa de l’Aplec dels Ports i fins i tot li va dedicar una portada. Es tracta d’una lamentable errada de Mèdia.cat que no va analitzar prou bé l’arxiu digital del diari. Disculpeu les molèsties.