Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

L’últim episodi d’amenaces feixistes al País Valencià –les que ha patit el músic Pep Gimeno “Botifarra”– presenta un element nou. I és que el principal vehicle per a la seva difusió va ser un blog al Levante, dins el servei que el diari –com tants d’altres- té per als seus lectors.

Al blog es feia ressò de la campanya de boicot que el Grup d’Acció Valencianista (GAV) realitza al proper concert que “Botifarra” farà demà a Picassent i hi incloïa un cartell editat per l’organització blavera on s’anuncia que “es busca” al cantant de Xàtiva per “catalanista i traïdor a la llengua valenciana”.

La contundent reacció a les xarxes socials –que va situar l’etiqueta #TotsambPep com la més emprada arreu de l’Estat a primera hora d’aquesta matinada- va provocar una ràpida resposta del diari, que a quarts de dotze de la nit ja havien clausurat el blog. Aquest però, no ha informat dels fets a la seva edició d’avui i tampoc ha donat cap explicació pública.

L’episodi exemplifica la capacitat d’infiltració de l’extrema dreta en espais de notable presència social, el que ajudaria a legitimar-ne el discurs i en facilitaria la impunitat que gaudeix al País Valencià. A pesar que el blog es feia ressò habitualment de les campanyes i tesis de l’extrema dreta blavera –inclosa la campanya del GAV contra l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i el seu president, Ramon Ferrer, que va culminar amb el boicot a un acte a Burjassot– la direcció de Levante no havia pres cap mesura fins que s’ha trobat amb una campanya pública de denúncia.

Una senzilla cerca amb el nom de l’autor del blog –Javier Navarro Andreu- permet trobar la facilitat amb la que els diaris valencians li publiquen cartes amb tesis tan delirants com que etimològicament el mot “català” prové del “castellà”.