Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La colossal cadena humana que ahir va enllaçar Catalunya de nord a sud va superar els límits administratius autonòmics endinsant-se tant al Maestrat com al Vallespir –a més de rèpliques a Eivissa, Menorca i Mallorca- i va mobilitzar milers de ciutadans de la resta dels Països Catalans. Com ho han reflectit els seus mitjans de comunicació?

País Valencià: És on s’hi dedica més espai. La intensa polèmica per la convocatòria d’un tram valencià i els intents de prohibir-lo van provocar un focus mediàtic especialment intens i la presència massiva de Guàrdia Civil a la frontera administrativa i a Vinaròs ha estat un dels titulars de la jornada. La notícia copa tant les portades de Castelló com les de València i els diaris es divideixen entre els que ofereixen una informació més asèptica –Levante i El Periódico del Mediterráneo– i els que opten per criminalitzar-la –Castellón al Día i Las Provincias-. També ho inclou la Información d’Alacant, però de forma molt més reduïda i centrant-se només en Catalunya.

Entre els primers, Levante és qui ofereix una informació més entusiasta –i una xifra més alta d’assistents, 5.000- destacant que era una via valenciana que “va aconseguir enllaçar amb la seva homònima independentista catalana”. El Periódico del Mediterráneo –propietat del Grup Zeta- tot i no criminalitzar directament la mobilització sí que en destaca els aspectes més conflictius, com els dos detinguts, i rebaixa la xifra a 3.000 participants.

Els altres dos rotatius no amaguen la seva voluntat de criminalitzar els assistents a la cadena humana. El més virulent és Castellón al Día-El Mundo amb el titular “La família del líder de Compromís en la ‘invasió’ de la Comunitat” encara que això és matisa amb un altre –a la part inferior de la portada- centrat en la germanor i veïnatge a banda i banda del Sènia. Ja a l’interior el diari de Unidad Editorial dedica el seu titular i els cinc primers paràgrafs a les dues detencions i a unes suposades tensions que arriba a qualificar “d’incidents”. Pel que fa a la participació es limita a apuntar que s’han superat les 1.500 persones inscrites.

Las Provincias descriu el tram valencià com una “provocació a la comunitat” i assegura que “només” hi van anar 3.000 persones “portades” per Josep Lluís Carod-Rovira, a qui es destaca per sobre de Lluís Llach i Carles Santos, les baules que unien les cadenes catalana i valenciana. És l’únic mitjà que informa de les 20 persones que van concentrar-se a Vinaròs en un acte espanyolista.

Catalunya Nord: L’Indépendant –el diari local que monopolitza la informació a les comarques septentrionals- dedica tota la seva portada a la Via Catalana sota el titular “Un poble en marxa” i una espectacular fotografia de la concentració al pas fronterer d’El Pertús. A la seva versió web, però, la notícia és bastant breu i descriu només la mobilització a la Catalunya sota administració espanyola, limitant-se a publicar una piulada amb una foto de la cadena deixant enrere El Pertús direcció nord.

Illes Balears: Els diaris illencs són els més moderats en les seves portades i, excepte l’Ara Balears que hi dedica tota la portada, es limiten a destinar-hi un requadre a la part superior. La notícia se centra en la mobilització a Catalunya i es destaca la xifra d’1,6 milions de participants que va oferir la conselleria d’Interior. Ja l’interior el desplegament és més gran, amb galeries fotogràfiques i anàlisis diversos, sobretot a l’Ara Balears, qui publica bona part de l’ampli dossier del seu diari germà de Barcelona. Per la seva banda. Última Hora dedica un article als mallorquins que van viatjar a Barcelona per participar a la Via Catalana.

IB3 ha destinat a la cadena humana la cinquena notícia dels seus informatius –la primera de fora de les Illes- amb una peça on s’ha destacat la gran afluència i civisme de la convocatòria i la seva demanda inequívoca d’independència. A més, una altra peça ha informat de les mobilitzacions de la vigília a Mallorca i Menorca, on van encendre’s dos mapes d’espelmes amb la forma dels Països Catalans.

Nota: A Mèdia.cat li ha estat impossible recuperar l’informatiu de Canal 9, ja que aquest ha deixat de penjar-se al seu web. En aquest, tota la secció de notícies ha estat eliminada i substituïda per un enllaç a l’emissió en directe del canal 924. Disculpeu les molèsties.