Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

L’edició local de Castelló d’El Mundo –anomenada Castellón al Día- ha trobat un “culpable” darrere els milers de valencians que van omplir el tram de la N-324 que comunica Vinaròs amb el pont del Sènia: la Coalició Compromís.

A pesar que la cadena valenciana tenia uns convocants clars –Acció Cultural del País Valencià- que van noliejar els autobusos per a desplaçar-hi part dels participants i que van aconseguir un permís in extremis després de l’intent de prohibició de la Delegació del Govern espanyol, la capçalera de Unidad Editorial assegura que és Compromís qui “estimula” la mobilització.

Ahir mateix destacava com a fet més destacable de la història el fet que Tona Català –parella del portaveu de Compromís Enric Morera- hagués participat a la cadena, que en el titular descrivia com a “invasió”.

Avui torna a destinar el seu titular principal al fet que “Joves del Bloc animen l’independentisme després de la Diada”, tot il·lustrat amb una imatge d’un secretari local del Bloc Jove, Edu del Salto, amb una samarreta amb el lema “poble armat, poble respectat”. Sota la fotografia el titular “Un líder del Bloc Jove dóna veu a Terra Lliure: ‘Poble armat, poble respectat’. Ja a dins, l’article dedicat a la samarreta de Salto –quantes vegades se la posa, des de fa quan, on i perquè- ocupa pràcticament una pàgina.

Tots els reportatges estan basats en els missatges que els mateixos militants o simpatitzants de Compromís –més en concret del Bloc Nacionalista Valencià- han deixat a les xarxes socials. La imatge de Català està extreta del seu propi compte de Twitter i la del Salto ha de ser força antiga si es compara amb imatges seves actuals.

Així, a base de comentaris de Facebook i Twitter, Castellón al Día publica, no ja sols un article, sinó un tema de portada durant dos dies consecutius sobre l’independentisme de diferents càrrecs, o fins i tot militants, de Compromís, el Bloc o Bloc Jove. La manca de comunicat oficial de Compromís no sols no és un impediment a l’hora de construir aquest relat, sinó que es converteix en un “calculat silenci ordenat per la direcció per a no donar arguments que subratllin les seves actituds radicals”.

Per l’altra banda, tot i que el diari ho presenti com un descobriment, Enric Morera o el Bloc mai han amagat la seva solidaritat amb el moviment sobiranista català i que tradicionalment ha enviat una delegació a les manifestacions de l’11 de setembre a Barcelona. Tampoc molts militants i càrrecs de Compromís o el Bloc -com el mateix Salto- han negat mai el seu independentisme valencià.