Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El proper novembre la direcció de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) ha de fer públic l’adjudicació de la producció de la nova programació en el que és la contractació audiovisual més gran feta fins ara a l’Estat espanyol. Però abans d’aquesta data, el 21 d’octubre, se celebrarà la vista al Tribunal Superior de Justícia del País Valencià que ha de decidir la legalitat o no de l’ERO que ha acomiadat més de 1.000 treballadors de l’ens públic.

Per això, els consellers de RTVV de l’oposició –Rosa Solbes i Xelo Miralles (PSPV), Rafael Xambó (Compromís) i Manuel Jardí (EUPV)- han demanat que s’ajorni la decisió fins després de la sentència, que es calcula que trigaria unes setmanes més.

En una carta enviada formalment a la la directora general Rosa Vidal argumenten que, en el cas que els magistrats declaressin nul l’ERO, caldria indemnitzar les empreses que han rebut adjudicacions. Segons les condicions incloses en el plec, aquestes serien pel 5% del pressupost. Els consellers han calculat que això suposaria uns dos milions d’euros. L’escrit també adverteix “sobre les possibles responsabilitats penals i patrimonials davant e1 supòsit que les adjudicacions continuen endavant”.

El plec de condicions per poder optar a un dels lots de programes –publicat abans de l’estiu- ja va ser objecte de nombroses bromes entre els treballadors acomiadats. Entre els mateixos s’inclouen clàusules que la RTVV pública mai va respectar –encara que també es trobaven als seus estatuts,- com per exemple una programació 100% en valencià o un estricte control de les despeses –inclòs un productor delegat fixat per la cadena i un benefici màxim d’entre el 8 i el 10% per programa. De moment, però, la reclamació que no poguessin accedir a aquest concurs les empreses amb impagaments als seus treballadors, demanada per guionistes i dobladors, no ha estat acceptada.

De fet, la confiança en la transparència i equitat del concurs dels grups empresarials millor posicionats per a repartir-se el pastís -els principals gegants estatals, Secuoya i Vértice 360- els ha portat a contractar destacats assessors estretament vinculats a la política com poden ser els ex-ministres d’Aznar Miguel Ángel Rodríguez –en el cas de Secuoya- i Josep Piqué –Vértice 360. El tercer en discòrdia és una aliança de productores valencianes molt vinculades a la darrera etapa de Canal 9, el que podria preludiar una altra guerra interfamiliar dins el PP com la que es va viure en el moment de fer les llistes de l’ERO.