Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Aquest matí, fins a un centenar de treballadors de la Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) afectats per l’ERO han col·lapsat el registre de l’empresa pública als estudis de Burjassot per tal de demanar les seves actes de baremació que van justificar el seu acomiadament.

Encara que la direcció de l’ens i alts càrrecs de la Generalitat han insistit repetidament que la baremació de l’ERO va seguir criteris objectius i racionals, a hores d’ara aquests segueixen sent secrets i mai s’han fet públiques les actes amb els resultats de la mateixa.

Fins ara. Ahir mateix l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) emetia una resolució que obliga a RTVV a fer públiques aquestes actes a petició de cada afectat per tal que aquest pugui saber si van emprar-se fitxers personals per elaborar-les, el que estaria prohibit i per tant permetria als afectats impugnar-les, segons informa avui Economia Digital.

La resolució de l’AEPD arriba després de resoldre una queixa presentada a l’abril pel treballador afectat per l’ERO Sergio Capelo. Segons la mateixa RTVV està obligada en un termini de deu dies a revelar, fins i tot, el programa informàtic amb que va fer-la. El seu incompliment podria comportar multes d’entre 900 i 40.000 euros si la falta es considera lleu i entre 300.001 i 600.000 si és molt greu. Aquesta decisió ja sols es pot recórrer per la via judicial.

El d’avui ha estat el primer grup de treballadors que han demanat la seva puntuació en la baremació, convocats pels diferents sindicats que, setmanalment, organitzen concentracions a les portes dels estudis de Burjassot. És d’esperar, però, que en els propers dies aquesta xifra es multipliqui. Fins a un miler de persones s’han personat en les demandes individuals per aconseguir la nul·litat de l’ERO per la via judicial.

Quan només falten dues setmanes per la vista que s’ha de pronunciar sobre aquesta nul·litat, la demanda guanya pes gràcies a l’auto de l’AEPD. I més si la seva publicació acaba descobrint, com se sospita, que l’ERO no va seguir cap criteri objectivable a l’hora d’elaborar les llistes.

A mesura que s’anaven fent públics els noms dels acomiadats i els llocs de treball desapareguts s’han anat evidenciant més i més contradiccions en el seu resultat: personal sense titulació que mantenia la feina mentre s’acomiadava d’altres amb títol i oposició, canvis de funció dies abans de la desaparició d’un lloc de treball que permetien l’afortunat esquivar l’acomiadament, filtracions de les llistes abans de fer-se públiques… uns fets que han portat a sospitar a bona part de la plantilla que en l’elaboració de les llistes van primar factors tan inconfessables com la correlació de forces entre les diferents famílies del Partit Popular.