Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Quatre diaris amb edició als Països Catalans inclouen avui en la seva portada l’acció del grup feminista Femen al Congrés espanyol en contra la proposta de llei de penalitzar l’avortament. Un ressò mediàtic que, en part, la pregunta si aquest tipus d’accions tenen sentit avui en dia.

Però més enllà de l’excusa per ensenyar la fotografia uns pits al diari –o el vídeo en el cas de les edicions digitals,- com han cobert aquests mateixos mitjans aquesta acció?

La Vanguardia titula la peça d’avui amb una declaració de Lara Alcázar, portaveu de la secció espanyola de Femen: “La nostra nuesa és política, no eròtica”, però no hi ha gaire restes de política en la resta de l’article. Per avaluar l’interès del diari en les motivacions de les activistes més enllà de l’espectacular imatge del Congrés, només cal advertir que les dues peces publicades venen signades com “agències”. En la primera, el text es limita a descriure l’acció i les reaccions dins la seu parlamentària. En canvi, les seves motivacions es redueixen a la informació que les activistes duien escrit “l’avortament és sagrat” als seus torsos, el que per altra banda era fàcilment llegible en les explícites fotografies. En la segona, tota la notícia i el vídeo que l’acompanya gira al voltant de la situació judicial de les activistes, la implantació de Femen a l’Estat espanyol o el fet en sí de protestar despullant-se. Ni una sola línia del projecte de llei de reforma de l’avortament que està preparant el Govern espanyol, que hauria d’aprovar-se pel Consell de Ministres espanyol abans d’acabar aquest mes i dels motius de les activistes per oposar-s’hi més enllà d’una única cita d’Alcázar, més centrada en el lema –la “sacralitat” de l’avortament- que en un argumentari.

Una cobertura similar rep la notícia per part d’El Periódico, que a la seva edició digital es limita –com a complement- a afegir un enllaç a un reportatge del passat agost centrat més en les seves formes de protesta que en el seu ideari polític.

Diario de Mallorca ofereix avui unes declaracions d’Alcázar –signades per Europa Press- pràcticament calcades a les de La Vanguardia i a l’edició d’ahir va limitar-se a penjar un vídeo de l’acció sense cap edició ni explicació. Però el que sí inclou el rotatiu és una fotogaleria de l’acció amb onze imatges.

L’únic diari que publica una peça pròpia és el gratuït 20 Minutos, que entrevista Alcázar. Però cap de les preguntes cita ni tan sols la llei de reforma de l’avortament ni per quins motius s’hi oposen, més enllà d’una molt genèrica “Hi ha dones que diuen no compartir el seu ideari, què els hi diria?”. Ni tan sols quan Alcázar assegura que el lema de la protesta –“l’avortament és sagrat”- estava molt pensat el periodista aprofita per repreguntar i incidir més en l’ideari del grup més enllà d’aquesta frase.

Precisament, avui mateix la periodista Maruja Torres reflexiona sobre l’acció de Femen i la compara amb les protestes similars que es feien a la dècada de 1970: “Abans ens asseiem al terra i esperàvem a que ens posessin morades amb la porra. (…). Comptàvem amb els mitjans, que no es conformaven amb una foto. Seguien el tema: no podeu imaginar, les joves d’ara, com de valenta que era la premsa que intentava ser lliure, en la predemocràcia.”