Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Foto: Tomàs Muñoz

Els organitzadors de la concentració a favor de la unitat de l’Estat espanyol a la plaça Catalunya de Barcelona el passat 12 d’octubre han acusat els mitjans catalans de “menystindre’ls” o de “silenciar-los”, tot i que van ser la primera notícia dels informatius de TV3 i van omplir totes les portades dels diaris de Barcelona.

La seva acusació es fonamenta en la diferent cobertura que va tenir la Via Catalana l’11 de setembre i la seva pròpia mobilització. Una comparació que va fer explícita La Razón en situar en portada que “TV3 dedica cinc minuts a la manifestació davant les quinze hores que va oferir sobre la Diada”.

Però en realitat, la pregunta és, fins a quin punt són comparables una i altra manifestació? Mereixien una cobertura equitativa la que aplega més d’un milió de persones i la que en suma uns milers, desenes de milers a molt estirar?

Deixant de banda la mentida de La Razón, ja que TV3 va dedicar cinc minuts i quinze segons a la concentració durant l’informatiu migdia del 12 d’octubre, als que caldria sumar el temps dedicat a l’informatiu vespre, l’entrevista a Jordi Cañas al 324 i altres espais informatius que, òbviament, estan inclosos en les 15 hores de cobertura de tots els actes de la Diada, no només de la cadena humana. Però és que a més, la informació del mateix Telenotícies Migdia sobre la celebració de la Hispanitat a Catalunya arriba als set minuts 55 segons –amb peces més breus sobre les manifestacions feixista i antifeixista i la campanya per convertir la jornada en laborable- al que encara caldria sumar la cobertura de la jornada a Madrid.

Una altra forma de tractar d’esbrinar si la concentració unionista va ser menystinguda pot ser comparar-la amb la presentació a Barcelona, l’endemà mateix, del Procés Constituent. Un acte polític que va reunir unes 5.000 persones –segons les poques fonts que han ofert dades- convocades per diferents personalitats mediàtiques i després d’una gira de presentacions que ha omplert places i teatres arreu de Catalunya.

Si bé pot argüir-se que la presentació del Procés Constituent pot ser, informativament parlant, menys rellevant que la concentració unionista, ja que va reunir menys gent i la convocava una formació extraparlamentària. A més tenia en contra les rutines de l’agenda política actual, dominada per la tensió del procés sobiranista. Però tot i així sembla obvi que les dimensions dels dos actes s’acosten més que a la Via Catalana, que per participació, suports socials i polítics, organització, influència política i ressò internacional, es trobaria en una altra dimensió.

Doncs bé, mentre que la concentració unionista va copar les quatre portades impreses a Barcelona, només El Punt Avui destaca la presentació del Procés Constituent i en un format més reduït. Ja a l’interior, l’Ara i El Punt Avui van enviar-hi un redactor i sols aquest primer diari incloïa la notícia a la seva portada digital aquest matí. Tant El Periódico com La Vanguardia s’han limitat a publicar teletips d’agència que calia buscar a la secció de política dels seus webs. Tots aquests diaris van enviar almenys un redactor a la plaça Catalunya i van col·locar la notícia a la seva portada digital.

Pel que fa a TV3, el Telenotícies Migdia va col·locar la notícia com a tercera del seu sumari –per darrere de les reaccions a la manifestació unionista de la vigília- i li va dedicar dos minuts.

Difícilment pot considerar-se, llavors, que la concentració del 12 d’octubre hagi estat menystinguda, sinó que més aviat haurien de ser els promotors del Procés Constituent els que demanessin un major seguiment mediàtic.