Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ahir va presentar-se davant la comissió d’interior del Parlament de Catalunya un informe sobre la gestió dels incendis de l’Empordà del 2012 elaborat per l’Institut Cerdà a encàrrec de la pròpia conselleria d’Interior. Un estudi que ha passat totalment desapercebut als mitjans barcelonins i només se n’han fet ressò els de Girona, incloent una menció a primera plana al Diari de Girona.

L’estudi, que tenia com a objectiu “veure les accions que van contribuir favorablement a la bona gestió global de l’incendi i identificar oportunitats de millora” evita, però, qualsevol autocrítica. En general, tots els aspectes analitzats van ser “excel·lents” i “exemplars” –les paraules més repetides- i es lloa especialment al llavors conseller d’Interior, Felip Puig, del qual s’arriba a dir que “es valora molt positivament el lideratge del conseller d’Interior, Felip Puig, qui va mantenir un ritme i un nivell d’informació constant i va escenificar el lideratge del Govern en tota la dimensió de l’emergència”.

Però, òbviament no tot van ser flors i violes en una tragèdia que va costar quatres morts després de nou dies de grans incendis que van calcinar 13.000 hectàrees en 17 municipis. L’estudi també assenyala alguns punts negres. El principal la negligència d’alguns alcaldes que no fer ús dels terminals de la xarxa Rescat, “afectant a la capacitat de comunicació”.

L’altre col·lectiu a rebre són els mitjans de comunicació que “en alguns moments van prendre excessiu protagonisme” i fins i tot alerta que en un futur caldrà vetllar “perquè la pressió dels mitjans no entorpeixi la gestió de l’emergència”. El principal punt positiu de la informació va ser “generar confiança en la gestió” de la conselleria.

Naturalment, és lícit criticar els mitjans de comunicació, fins i tot és possible que aquestes tinguin raó, però és sorprenent que no hi hagués cap error en les actuacions de la conselleria.

Aquesta és l’opinió, per exemple, del periodista gironí Sergi Caballero, qui al seu blog recorda com “la feina del mitjà on treballo, i d’altres, va ser fonamental per informar de forma fiable i veraç a gent que NO tenia noticies de la Conselleria d’Interior” i que “hi havia alcaldes desesperats que telefonaven als periodistes que coneixien perquè amb Interior no aconseguien contactar-hi. Això en moments en què ja hi havia pobles envoltats de flames.”

Sobre la coordinació entre cossos i els talls de carretera, Caballero també destaca el tall a la N2 que va atrapar desenes de vehicles a la N260 i on van morir dues persones.